See on paljude kogenud lapse­vanemate üks põhilisi päästerõngaid. Kui laps oskab ise õige bussi, trammi või trolli peale minna ning koolist, kodust ega trennipaigast mööda ei sõida, on juba pool muret murtud. Võid olla läbinisti autoinimene, kuid fakt on see, et iga päev lapsele taksojuhti mängida on paras katsumus.

Kooli algul või sügisvaheajal võta lapsega bussi-, trammi- või trollisõidud ette. Sõitke koos kooli- ja trennitee mitu korda läbi. Esialgu juhenda teda ja selgita, kuid paar viimast korda lase tal endal proovida, olles lihtsalt kaasas. NB! Ära kiirusta last õpetama – las ta otsustab ise, mis bussi peale minna ja kus maha astuda. Kui sõidabki mööda, katsugu tagasitee leida. Kui ta suudab juba paaril korral ilma sinu juhtnöörideta õigesse kohta jõuda, ongi ta valmis omaette liiklema.

2. Jälgi, et koolijütsil oleks telefon kaasas ja aku täis.

Enamik seitsmeaastasi teab hästi, kuidas telefoniga mängida ja näpuga rakenduste vahel liigelda, kuid helistamise funktsioon jääb sageli tagaplaanile. Kindlusta, et su laps on telefonitsi alati kättesaadav. Pane talle südamele, et ta ei unustaks pärast tunde mobiili hääletuks ning et viimaseid akuprotsente ei tohi mängude peale kulutada.

Tähtis on seegi, et lapsel oleksid vanemate numbrid peas ning ta oskaks neid valida ka siis, kui enda telefoni tühjenedes on tarvis kasutada võõrast aparaati.

Korrake kodus numbrid üle! Et lapsel oleks numbri päheõppimise reegliga kergem kaasa tulla, õpi ka sina tema number pähe. Nii olete mõlemad alati teineteisele kättesaadavad.

3. Julgusta teda võõralt abi paluma.

Lastega juhtub veidraid ja vähem veidraid asju. Kord astuvad nad kogemata vale bussi peale, teinekord jäävad koju sõites tukkuma ja avastavad end võõrast kohast. Ja nagu ikka, on just sel päeval telefoniaku tühjaks saanud. Nüüd pole muud, kui et laps peab leidma julguse võhivõõralt abi paluda – kas küsima suunda, kuspool kodu on, või telefoni, et vanematele helistada. Oleme küll harjunud lastele seletama, et võõraste inimestega ei tohi rääkida ja kaasa minna, kuid vahel on see hädavajalik. Õpeta lapsele, kuidas leida kõige turvalisem võõras. Bussipeatuses näiteks tasuks minna täiskasvanu juurde, kellel on endal laps kaasas. Harilikult on lapsevanemad võõraste mudilastega sõbralikumad.

Ja veel 7 olulist soovitust, mis sinu kui koolilapse vanema elu tunduvalt lihtsamaks teevad!