Kommentaariume enamasti kirutakse, aga seekord on kommentaarium küll rahva hääleks ja rahvas hüüab kui üks mees, et see, kuidas eKooli hinnete statistika nägemine tasuliseks muudeti, pole sugugi okei.

Mõned näited sellest, mida lapsevanemad järjekordsest eKooli poolsest rahaküsimisest arvavad:
(Kommentaaride kirjaviis on muutmata.)

Kuna varem oli tasulises paketis sellised teenused, mis tõepoolest erilist huvi suurematele rahvamassidele ei pakkunud (Popipatrull, Hindepatrull, Nädalakokkuvõte, Teavits kontrolltöödest, jne), siis ilmselt keegi neid tasulisi pakette väga ei himustanud. Järelikult tuli sinna mingi “präänik” sisse susata. Mind ajab veel vihaseks ka see, et tasud on arvestatud aasta peale (365 päeva) — no palju neid hädavajalikke teateid sinna e-kooli suvevaheajal siis ka laekub?!

Info sisestavad õpetajad ja ekool müüb seda infot edasi? Väga kummaline teenus. Kui varem tasulised teenused popipatrull võis huvi pakkuda ainult vähestele vanematele, siis nüüd leiti hea moodus, kuidas raha juurde teenida. Varsti on kodused tööd ka tasulised?

Mina õpetajana ka ei näe hinnete statistikat. Nüüd, kui tahan klasside veerandi, kursuste hindeid võrrelda, pean hakkama käsitsi üle lugema jakirjutama. Jälla aja mõttetu kulutamine. Niipalju siis õpetaja tööaja väärtustamisest.

Tegelikult oli see statistika vajalik nendes koolides kus ei panda hindeid vaid hindamine toimub punktidega. Vahel oli statistika ainus koht kus said aru mida tähendab 36 punkti kontrolltöö eest sest töö seletuses ei olnud õpetaja maksimum punkte märkinud. Nüüd siis peavad õpetajad hoolsamad olema.

Muidugi tegid “odavamaks”, eriti inimestele kes arvutada ei oska. Vaata ühte “odavaks” muutvat näidet: algul on 5 tasulist teenust, iga teenus neist maksab 3 EUR. Kasutad ja tellid neid vastavalt vajadusele eraldi, keskmiselt kasutad 2 tasulist teenust ehk 6 EUR eest. Nüüd aga tehakse teenused “odavamaks”, kus iga teenus “ainult” 2 EUR ja pannakse nad kokku üheks “perepaketiks”, st 5 teenust koos ja iga neist 2 EUR, kokku 10 EUR.
Nüüd siis raske arvutus ja otsus: kas odavam on 2 tarvitavat teenust 6 EUR eest (2*3EUR) või üks paketina müüdav teenus 10 EUR eest?

Jutt käib sellest, et see sama veebikeskkonnas vaatamine on muutunud ka tasuliseks. Enne sai tasuta statistikat vaadata kuid see on ebaeetiliselt ka tasulise alla tõstetud ringi. Miks ebaeetiliselt siis kirjutamata reegel arenduses on selline, et kui ehitatakse mingi keskkond ja kasutatakse rahvast “beeta testijatena” nagu ekool tegi rahvaga siis kõik funktsioonid mis tol ajal olid on tasuta ka edasi. Lisaraha tohib küsida lisavidinate moodulite eest mis hiljem tasulise teenusena juurde lisatud. Hetkel paistab, et tegemist on rahaahnete jobudega! Häbi häbi häbi.

Kui keegi soovib veel statistikat näha, ilma, et peaks maksma, siis lihtsalt ärge uuendage mKooli äppi. Ma pole veel uuendanud ja statistika toimib nagu ikka, isegi kui veebilehe versioonis ei näe.

Olemas on ju alternatiivid. Meie kool loobus juba mitu aastat tagasi ebamugavast eKool’ist ja nüüd kasutatakse sellist platvormi, nagu Stuudium. Soovitan teistele koolidelegi. Lapsevanematelt raha ei nõuta.

Soomes ei vii vanemad põhimõtteliselt mingit raha kooli.
Ekskursioonil käies on kahe lapse peale 3 aasta jooksul ehk 5 eurot jäätise rahaks palutud kaasa anda. Ehk siis tasuta üldharidus on tasuta ning kõigile võrdselt kättesaadav. Tippkeskkoolidesse pääseb keskmise hinde alusel. Ka võrdselt. Ja see süsteem toimib. Lastaaedades vanemateühendused korra paar aastas 10-20 euro kaupa nuiavad. Ning see on pisut piinlik isegi.

Miks mitte kasutada Stuudiumi e-kooli stuudium.com
Kui e kool hakkas raha küsima läks kool kus minu lapsed õpivad üle stuudiumi platvormile.
Võimalik, et selle põhjuseks võis oli põhimõte 1 euro on ka raha.
Kui selline süsteem muutub lapsevanemale rahaliseks siis võib juhtuda, et kooliga suhtlemine läheb tagasi paberile.

Järgmisena muudame tasuta osa struktuuri nii, et see on praktiliselt võimatu kasutada.

Paraku on kõik JOKK — EL rahadega tehti, kohustusliku perioodi jooksul oli tasuta ja nii kui kohustuslik tasuta teenuse periood lõppes, hakati raha küsima.

Ei tea.. mina maksan kuus 3€ kopikatega ja olen koguaeg hinnetestatistikat näinud.. ka varem pole tasuta versioonis kõiki teenuseid saadaval olnud, kasvõi puudumistõendi kirjutamine vms.. Nüüd on ju isegi odavamaks läinud, sest kuutasu tuleb 1.65, aga hõlmab endas teenuseid, mida enne oleks pidanud veel lisaks tellima (nädalaraport, hindepatrull jms).. millest selline kisa?

Gümnaasiumi sel kevadel lõpetavate õpilaste jaoks omab ekool tähtsust vaid järgnevad 5 kuud (veebr-juuni). Siiski kooritakse neilt silmagi pilgutamata aastatasule lähedaleulatuv summa (aastatasu on 19,80 eur ja ühekuupakett 5 kuuks on 5x3,45 ehk 17,25 eur ) . Ja ainus gümnasiste huvitav detail perepaketis on statistika , kuid seda loomulikult üksikkomponendina ei pakuta . Ahvibisnis.

Koolid võiksid e-koolist kuhugi mujale üle kolida.
On ju mingi Tera või e-stuudium — seal pidi palju mugavam olema ja lapsevanemana on seal asjadest kuidagi parem ülevaade ja selgem (on kogemus nii e-kooli kui selle teise variandiga).

Hea lapsevanem, anna teada, missugune on sinu kogemus aja jooksul osaliselt tasuliseks muutunud eKooli teenuste kasutajana.