1. Õpetajad

Paraku ei saa sa kuigi suurel määral (kui üldse) mõjutada seda, kes õpetajate kollektiivist sinu lapsega tegelema hakkab. Seega pole mõtet selle pärast oma pead vaevata. Üsna tõhus ja lausa vajalik praktika on sulgeda kõrvad kõiksugu kuuldustele, mis ühe või teise õpetaja ranguse või töömeetodite kohta levivad. Anna kõigile õpetajatele võrdne võimalus end tõestada ning arvesta ka sellega, et täpselt nagu inimeste vastastikuse sümpaatia ja antipaatiaga, on ka õpetaja ja õpilase omavaheline läbisaamine esmalt nende enda asi ja sinu lapsele võib väga meeldida õpetaja, kes su tuttava võsukesele ainult halbu hindeid pani. Lisaks, isegi kehvapoolsed pedagoogid õpetavad su lapsele erinevate inimtüüpidega kohanemist ja leppimist, mis on edaspidises elus hädavajalik oskus.

2. Toitumine

Võtke üheskoos läbi kõik tervisliku toitumise põhimõtted ning selgitage välja, millised on lapse ja sinu ootused koolitoidule. Need võivad olla äärmiselt erinevad ning seal, kus sina probleemi näed, ei pruugi tema seda näha. Proovi teha kõik endast olenev, et lastel vähemalt kodus oleks võimalus mitmekesiselt toituda. Kui neil on hommiku- ja õhtusöök vitamiinidest ning vajalikest toitainetest pungil, pole tegelikult erilist vahet, kas koolitoit on esmaklassiline või jätab pigem soovida.

3. Vajalikud koolitarbed

Ühekorraga kõigi koolitarvete ostmine võib olla keeruline ülesanne nii vaimselt kui rahaliselt — nimekirjade koostamine, näpuga järje ajamine ning teistest samasugustest närvilistest lapsevanematest ülerahvastatud kaubanduskeskuste ja koolilaatade vahet jooksmine, et siis koju jõudes avastada, et pooled asjad ununesid ning lapsele ei sobi ühe või teise vihiku, pinali või koolikoti muster ja värv. Tundub tuttav olukord? See ei pea üldse nii olema! Tehke kooliks vajalike esemete ostukäike koos ning mitmes jaos, nii on see rahakotile ja vaimule kergemini talutav. Kooliasjade šoppamisest võib vabalt saada teie lõbus rituaal. Kindlasti tasub jälgida ka allahindlusi, mis tavaliselt ka pärast 1.septembrit edasi kestavad.

4. Turvalisus

Tee endale selgeks kõik võimalikud trajektoorid, mis kodust kooli viivad ning käige koos lapsega need mitu korda läbi. Selgita üksipulgi kõigi valgusfooride, ülekäiguradade, halva nähtavusega kurvide, hämarate parkide ja ühistranspordiga seonduvad peensused. Julgusta oma last koos kaaslastega kooliteed jagama, et ta võimalikult vähe aega kodust eemal üksipäini veedaks. Kindlasti tuleb rääkida lapsega ka ohuolukordadest ning õpetada talle, kuhu tuleb helistada ja mida rääkida, kui tundub, et kusagil varitseb oht või on juhtunud õnnetus. Sinu telefoninumber peab kindlasti lapse asjadel nähtavas kohas olema.

5. Suhtlusoskus

Ole ise eeskujuks ning lase sellel, kuidas sina ise oma sõprade, naabrite ja kolleegidega suhtled, lapselt tagasi peegelduda. Koolivälised huviringid, laagrid, trennid ja muu säärane aitab tal samuti oma suhtlusoskusi lihvida, enesekindlust suurendada ning vabaneda uute inimestega tutvumise häbelikkusest. Väga oluline on seejuures aga tabada ära, kas laps tunneb end hästi või oled talle kõike liiga intensiivselt peale surunud — seda ei tohiks kindlasti teha. Kui su laps tundub õnnelikumana ühe väga hea sõbra seltsis kui suures seltskonnas, lase tal teha seda, mis talle mugavaim tundub.