Vanemate ja pereliikmete üksmeel

Oluline on see, et mõlemad vanemad (aga ka koos elavad vanavanemad, sugulased, vanemad õed, vennad jne) võtaksid olukorda tõsiselt ja oleksid ühel meelel, mida ja kuidas arvutikasutamise juures muuta. Ennekõike leppige omavahel nõudmistes kokku ja seejärel asuge läbirääkimistesse lapsega.

Näita, et hoolid

Lapsed tõlgendavad sageli ükskõik millist küsimust tema käitumise kohta kriitika või süüdistusena. Ära ütle, et ta teeb valesti. Ütle, et sa ei süüdista ega kritiseeri, vaid et oled mures mõningate muutuste suhtes, mida oled märganud. Too need muutused ka konkreetselt välja, näiteks võivad nendeks olla: väsimus, hinnete halvenemine, hobidest loobumine, sõpradega vähenenud ajaveetmine vms.

Määratlege tegevused arvutis ja nendeks kuluv ajahulk

Motiveeri last oma tegevuste kohta arvutis nädala või paari jooksul päevikut pidama — sealt saate mõlemad olulist informatsiooni selle kohta, millised tegevuses on ülemäärased ja kuhu peaks piirid seadma.

Sea mõistlikud (realistlikud) reeglid

Proovige koos reeglid ja piirid luua. Anna ka lapsele õigus oma arvamust avaldada. Jälgi kooskõlastatud reeglite täitmist, kuid pea meeles, et sa ei püüa saavutada lapse üle kontrolli, vaid Sa töötad selle nimel, et ta vabaneks psühholoogilisest sõltuvusest.

Pane arvuti nähtavasse kohta

Vajadusel too lapse arvuti ära tema magamistoast ja aseta see rohkem läbikäidavasse ruumi.

Toeta last teiste/uute tegevuste leidmisel ja sooritamisel

Kui Sa vähendad või piirad lapse arvutiga veedetavat aega, siis tuleb nendeks vabadeks tundideks leida uusi tegevusi, mis talle meeldivad ja positiivseid elamusi pakuvad. Uus tegevus peab olema samuti põnev — asendada vaba aeg ainult kohustuste või lapse jaoks ebahuvitavate tegevustega ei võimalda tal unustada positiivseid elamusi, mida ta arvutitegevuse kaudu sai.

Toeta, kuid ära õigusta

Sageli hakkavad vanemad oma lapse ülemäärast arvutimängimist õigustama — leiavad vabandusi koolist puudumistele ja halbadele hinnetele. Kodurahu nimel antakse nõudmistes järele ja jäetakse laps rahule, eriti kui laps tõstab häält või käitub muul viisil agressiivselt.

Kui laps hakkab Sinu sekkumiste vastu mässama, siis lase esimesel tormil vaibuda. Kinnita talle, et mõistad tema tundeid: “Ma saan aru, et et sa tunned viha (ärritust, ärevust vms), et ma püüan sinu ellu trügida ja reegleid seada“ — kuid jää oma eesmärkidele kindlaks. Too välja kasud, mida ta saab, kui sinuga koostööd teeb. Too näiteid, et ka teistel lastel on tekkinud probleemid seoses ülemäärase arvutimängimisega, kuid nad on leidnud viisid, kuidas seda piirata. Kinnita, et oled talle abiks nende raskete muutuste elluviimisel.

Hari ennast

Ole teadlik tegevustest ja tegevuste iseloomust, mida sinu laps arvutis sooritab. Kui laps näeb, et oled teadlik ja huvitatud tema tegevusest, on sul kergem argumenteerida ja mõistlikke reegleid välja pakkuda.

Reeglid kehtivad kõikidele pereliikmetele

Kui lapsele on kehtestatud arvuti kasutamise piirangud, kuid sa ise oled igal vabal hetkel samuti arvutis või on seda mõni teine pereliige, siis varem või hiljem tunneb laps, et talle tehakse ülekohut. Pigem näita eeskujuga, et arvutit kasutatakse vajadusel ning seejärel tehakse muid tegevusi. Mängige koos lauamänge, minge sportima või muudele huvitavatele üritustele.

Kasuta koduväliseid abivõimalusi

Kui laps siiski ei suuda oma arvutimängimist piirata, probleemid jätkuvad ning teie omavahelised suhted on muutunud halvaks, siis on kasulik otsida muid abivõimalusi. Kui koolis on psühholoog, siis pöördu tema poole, võib olla on vajalik pereteraapia või lastepsühholoogi vastuvõtule pöördumine.

Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskuses (Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas ja Kohtla-Järvel) nõustatakse vanemaid ja lapsi spetsiaalse arvutsõltuvuse teraapiaprogrammi alusel. Keskusest saab ka juhendmaterjali ning teavet arvutisõltuvusest vabanemise temaatikas.

Vastuvõtule registreerumiseks helista telefonil 15410 või kirjuta e-posti aadressile: info@15410.ee.

Jaga
Kommentaarid