Kuidas aidata väsinud koolilast? Kuidas tunda ära, et laps kannatab nn kevadväsimuse all?

Selle märkideks võivad olla keskendumisraskused, õpihuvi kadumine ja eelnevast kahest tingitud õpiedukuse langus, samuti tujukus, närvilisus, samas ka loidus, üleväsimus jne. Mida saaksime teha, et lapsed jaksaksid raske kooliveerandi lõpuni vastu pidada ja suudaks sukelduda ka õppeaasta viimasesse veerandisse täis energiat ning entusiasmi?

Proovi neid abinõusid:

  • D-vitamiin ehk päikesevitamiin – soovitatav manustada septembrist kuni aprilli-maini. Erinevalt teistest vitamiinidest, mida manustatakse maksimaalselt paarikuuliste kuuridena, tuleks seda eelmainitud perioodil võtta iga kuu.
  • C-vitamiin – kevadeks on paljudest köögi- ja puuviljadest poelettidel C-vitamiin otsa saanud. Nii on abiks, kui seda toidulisandina juurde manustame.
  • Oomega-3 rasvhapped on vajalikud aju toitmiseks nii enne kevadist eksamiperioodi kui ka väiksematele lastele mälu- ja keskendumisvõime parandamiseks. Tänapäeva kalaõlid maitsevad hästi, oomega -3 rasvhapet leiab apteegiriiulilt nii maitsvate šokolaadi- kui ka kummikarukestena.
  • Magneesium aitab tugevdada südant, närvisüsteemi, on hea abimees sportlastele lihaspingete lõõgastamisel.
  • B-grupi vitamiinid – aitavad turgutada organismi stressi ja väsimuse ajal, on head nahale eriti puberteedieas. Magneesium koos B-vitamiinidega rahustab närve ja toob hea une.

Peale toidulisandite kaasamise menüüsse, tuleks kindlasti üle vaadata ka laste päevareziim - et väike inimene saaks piisavalt puhata-mängida ning läheks õigel ajal magama.

Sellest on küll palju räägitud, aga värskes õhus viibimine ja kehaline aktiivsus ning sport on väga olulised. Füüsiline koormus on organismi tasakaalustamiseks hädavajalik!

Kevadväsimuse ennetamine algab aga juba eelmisel suvel. Üleskutseks ongi siinkohal viibida eelseisval suvel palju õues ja tarbida ohtralt kodumaiseid puu- ning juurvilju.

Allikas: Südameapteek