Võimalusi on ka teisigi, kuid Zoom on üks lihtsamatest. Muidugi osadel inimestel on tekkinud mure Zoomi turvalisuse pärast, kuid selle kohta juba kirjutasin pikemalt siin ning ise julgen küll soovitada ja oma üritusi seal läbi viin.

Oluline on sünnipäevapidu korraldades vaadata, et külalised saaksid liituda ilma registreerimata. Kui tahta väga turvaliselt teha, siis pange ooteruum peale (waiting room), kuid väiksema seltskonna puhul ei ole see nii kriitiline.

Pange kutsesse kirja ka Zoom meetingu number ning parool, sest näiteks need, kes oma veebilehitsejaid incognito/private kasutavad ei pruugi ainult lingiga liituda saada.

Kutsele soovitan kirja panna, et võimalusel Zoomiga liituda arvutis ning lisaks siis lähedale võtta ka oma nutitelefon (juhul kui soov Kahooti ka mängida).

Samm 2. Mõtle eelnevalt sisu üritusele

Virtuaalne sünnipäev nõuab veidi teistmoodi planeerimist, kui mängutoa pidu. Vähem muretsemist söögi pärast, kuid rohkem tuleb läbi mõelda just tegevused.

Üks asi, mis kõigile lastele tundub meeldivat on Kahoot - näiteks võib sünnipäevalapse kohta küsimused kirja panna ning kõik saavad vastata. Või siis võib otsida mõne olemasoleva mängu — näiteks Digiabi konto alt leiad nii Häkkerite lahingu Kahoot versioonid (iga tase eraldi Kahoot mäng 15 küsimusega) kui ka täiesti meelelahutusliku Harry Pottery mängu.
NB! Kui Zoomi kohtumise ajal tahta ka Kahooti teha, siis on vaja kahte nutiseadet.

Kui täpselt ei saa aru, kuidas see Kahoot toimib, siis teen iga tööpäeva lõuna ajal ka ühe avaliku Kahoot mängu noortega — võid täiesti piiluma tulla. Ürituste info FB kalendris ja mõni üritus ka videona täiesti üleval.

Teine mäng, mis noortele väga tundub meeldivat (ja ausalt öeldes mulle ka) on Skribbl.io - seal saab privaatse ruumi teha kuni 12-le mängijale ja siis kordamööda mängijad joonistavad ning ülejäänud peavad ära arvama, mis on pildil. Mäng on ilusasti olemas ka eesti keelsete sõnadega. Kui samal ajal Zoom töös, siis kõik saavad ka juttu ajada ning see on väga vahva ja lõbus kõigi jaoks… Kui mängijate arv on suur, siis soovitan panna 3 ringi ja ajaks maksimum 90 sekundit — siis on tempo paras ning ei tüüta ära.

Kui nüüd peol rohkem inimesi, siis tuleb kas luua kaks eraldi mängu või leidsin ka lehe sketchful.io, kus mängijaid saab rohkem liituda. Seal küll see mure, et eesti keelt ei ole ning seega peaks ise sõnalisti tegema.

Häid mõtteid, mida noortega koos teha leiab ka Laagri Roboringi YouTube kanalilt. Seal on videode all lingid erinevatele materjalidele. Väga lõbusad on Ükssarvikute tegeluskaardid (siit saab välja printida) — noored ütlevad siis numbri ja vastavalt siis tegevus või küsimus. Reeglid oleks mõistlik teha nii, et kõik noored iga ülesannet täidavad — siis on kõigil lõbusam. Sünnipäevalaps võib muidugi ka ise mõne sarnase mängu valmis mõelda enne sünnipäeva.

Kui tegu on matemaatikahuviliste noortega, siis võib koos ka teha ühe kiire mängu 99math keskkonnas. Mängu ajal saab taas ka teistega suhelda ning täiesti sotsiaalne ajaviide.

Põnev tööriist võib ka olla Padlet - igaüks võib oma sünnipäevakaardi pildi sinna üles laadida.

Kui tegu on väiksema seltskonnaga siis on võimalik ka koos kokata — lepitakse kokku mida kokatakse ning iga osaleja hangib ise vajalikud materjalid ning siis köögis tuleb arvuti üles seada.

Neid ideid on veel — Roblox pakub võimalus hetkel privaatset mänguserverit teha, et koos saab mängida, Minecraftis võib koos ehitada jne. Tuleb lihtsalt väike ajurünnak kogu perega teha.

Samm 3. Aita üritust läbi viia ja leia tehniline tugi

Kõige pingelisem saab olema see hetk, kui sünnipäev kohale jõuab. Palu külalistel tulla kohale 15 minutit enne kui plaanite ametliku programmiga alustada. Kuigi enamik noori jõuab Zoomi ilusasti lingiga, siis ikkagi on neid, kes ei oska kaamerat tööle panna või ei leia mikrofoni üles. Koos kutsega tasub saata ka number, kuhu võib tehniliste raskuste puhul helistada.

Kui kõik kohal, siis võid programmiga alustada 🎉🎈💻👨‍👩‍👧‍👦 Toredat sünnipäeva!

Kui ise päevajuhi rolli proovida ei soovi või pelgad tehnilist poolt, siis kirjuta kool@digiabi.ee ning kui aeg sobib, siis saan aidata ürituse ettevalmistuse ja läbiviimisega.

Jaga
Kommentaarid