2. Kodus peaks pärast õhtusööki kuni vannitamiseni rahulik aeg olema. Keera tuled tuhmimaks, lõpeta ägedad ja keevalised mängud. Vanemad lapsed peaksid elektroonilised vidinaid käest panema vähemalt tund enne voodisse minekut. (Nende valgus ja mängimisest - suhtlemisest tingitud elevus takistab organismil unerütmile minekut)

3. Igas kodus peaks elutoas ja kõigi enam kui kaheaastaste laste magamistubades olema kell. Lastele tuleb selgeks õpetada, millal on õige aeg magama minna ja üles tõusta. See annab neile võimaluse oma unereegleid kontrollida.

4. Taasta lühike ja järjekindel magamamineku rutiin. Noorematel lastel ei tohiks see kesta kauem kui 15 minutit ning peaks olema ühesugune nii päevaste uinakute kui õhtuse une eel. Une-eelsed rutiinsed tegevused vähendavad magamaminekustressi nii lastel kui täiskasvanutel, sest inimene teab, mis järgmise sammuna järgneb ja see tekitab tunde, et olukord on kontrolli all. Rutiini sisseseadmine kindlustab ka selle, et lapsed ei venita magamaminekut liiga pikaks, mis viiks enne uinumist n-ö üleväsimuseni.

5. Kõik täiskasvanud, kes laste eest hoolt kannavad, peavad magamaminekuplaani koos välja töötama ning koos ka kõigi uue kooliaasta algul esilekerkivate murede lahendamise eest hoolt kandma. Järjekindlus nii meetodites kui inimestes on probleemide lahendamisel olulise tähtsusega. Igaüks, kes laste eest hoolitseb, peab sama tegutsemiskavaga nõus olema.

6. Sea sisse unereeglite preemiasüsteem. See sobib väiksematele lastele. Vali unereegel, mis on lapse jaoks kõige olulisem ja kirjuta see tahvlile. Lisa reegleid ükshaaval. Laps võib aidata oma unereeglite tahvlit kaunistada. Seejärel vii ta mõnda odavate asjade poodi, valige koos välja aardekast ja täitke see väikeste preemiatega, nagu näiteks põrkepallid, kustutuskummid vms. Aardekasti võite samuti koos ära dekoreerida. Magama minnes, kui laps on reeglitest kinni pidanud, saab ta tahvlile märke teha ja endale aardekastist preemia valida. Selline süsteem on end käitumuslike uneprobleemide lahendamisel väga tulemuslikuna tõestanud.

Suuremate laste puhul pole tihtipeale muud võimalust, kui kokkulepe, et alates konkreetsest kellaajast on nende telefonid ja arvutid elutoas, et neil poleks kiusatust uneajast netis passida.

7. Ole järjekindel, vankumatu, enesekindel ja oma lapse heale unele pühendunud. Kui vanemad õpetavad oma lastele häid magamisharjumusi, saab kogu ülejäänud peregi hästi puhata ning kõikide meeleolu on parem ning kodune keskkond on rõõmsam ja rahulikum

Allikas: perejalaps.ee, huffingtonpost.com