- Nendega tulebki käituda nagu täiskasvanud inimestega, unustamata seejuures, et nad on veel ... lapsed. Parem on kohe kokku leppida, mille eest teismeline ise vastutab, mille üle on kontroll osaline, mida aga kontrollivad täiskasvanud täielikult. Sel juhul ei teki ka erilisi põhjusi salatsemiseks.

- Alates 12. eluaastast tuleb lapsele võimaldada omaette olemist. Tal peaks olema oma tuba ja täiskasvanud peaksid sinna sisenema üksnes pärast koputamist. Kui eraldi tuba ei ole, piisab, kui on koht, kus oma isiklikke asju hoida – näiteks lukustatav laegas, mille võti on peremehe käes. Oluline pole mitte luku tugevus, vaid vanemate lugupidav suhtumine teismelise eraasjadesse.

Kui kodus kuulatakse pealt gümnaasiumiõpilase telefonikõnesid, võetakse luba küsimata tema jaoks hinnalisi isiklikke asju või loetakse tema päevikut, leiab laps ohutu territooriumi väljastpoolt kodu ning libiseb seega täielikult vanemate haardeulatusest välja.

Teismelise sisemaailm on täis vastuolusid. Ühelt poolt tahaks hoida oma isiklikku elu salajas, teisalt tahaks sellest rääkida, jagada oma muresid ning olla mõistetav.

- Ära pinni last. Otsesed küsimused üksnes provotseerivad salatsemist. Tähelepanelik vaikimine ja lapse ärakuulamine, oma isiklikku arvamust lisamata, aitavad teismelisel avaneda ning näha vanemates sõpru.

Positiivne distsipliin annab parimaid tulemusi.

Soovitused, mida ühe varateismelise vanem võiks oma lapsega suheldes meeles pidada

- Pööra rohkem tähelepanu lapse heale käitumisele kui tema pahategudele. Väiksemaid jonnihooge võib lausa vältida, sest siis õpib laps, et ei saa nende abil sinu ärritamisega hakkama.

- Ühtlasi ei tasu väga karmilt karistada, ka pidev lapse peale karjumine tekitab temas kibestumust.

- Eelpuberteediealistega saab suhelda päris edukalt ka läbi huumori. Näiteks kui su lapsed hädaldavad, et nad ei taha kooli minna, tee ka ise beebihäält ning hakka jalgu trampides jonnima ja väitma, et sa ei lähe tööle.

- Vajadusel julge olla karm, aga mitte kunagi lapse väärikust riivav.

- Kui oled võtnud vastu distsipliini puudutava otsuse, siis ära lase end ümber rääkida.

- Lapse puberteediiga ei tähenda seda, et nüüd kulub kogu sinu aur tema ohjes hoidmisele, kindlasti kiida oma last, kui ta millegagi hästi hakkama saab.

- Kui sa pead kehtestama reegleid, siis lasub sul ka kohustus nende tagamaid põhjendada, jäädes endale samal ajal kindlaks.

- Jaga oma lapsele tunnustust. Kallistusi ja kiitusi, koos lõbusalt ajaveetmist, aga mitte asju. Tunnustus on kindlasti oluline siis, kui su laps on milleski iseseisvalt, ilma välise surveta õnnestunud.

- Ole valmis ka selleks, et laps hakkab sinuga manipuleerima, et kindlaid hüvesid saada. Ta katsetab nii oma võimupiire.

- Anna talle iseseisvust. Reeglid on vajalikud, aga lapse kasvades ja arenedes on loomulik, et need muutuvad. Ühel hetkel tuleb ka aeg, kui su laps sooviks õhtuti kauem sõpradega aega veeta. Selle vastu pole mõtet võidelda, kuni laps sind oma tegemistega kursis hoiab ja su usaldust ei kuritarvita.

- Ära käsuta oma teismelist liiga palju. Selgita võimalusel, miks sul on vahetevahel lapse abi vaja ja kuidas sinuga koos tegutsemine lapsele tulevikuks kasulik on. Igatahes on tal parem iseseisvasse ellu astuda, kui ta on võimeline endale süüa tegema, teab, kuidas pesumasin töötab ja mismoodi tapeeti seina pannakse. Aga ära unusta õpetamast talle ka seda, et kõikidel tuleb koduse elu hüvanguks panustada, mitte üksnes vanematel.

- Kui vaidlete, kuula alati ära ka oma lapse argument.

- Ära lase tal endale pähe istuda.

- Säilita rahu ja ära reageeri pisikestele provokatsioonidele. Samuti mõtle kolm korda üle, kas sa ikka oled oma lapse sassis toa pärast valmis kolmandasse maailmasõtta astuma. Keskendu oma lapse puhul asjadele, mis päriselt loevad, nagu ausus, lugupidamine ja heasoovlikkus.

- Ära ole üleliia kriitiline ja kritiseeri pigem lapse käitumist, mitte last ennast.

- Omavaheline avatud suhtlemine ja ausus on võti heaks läbisaamiseks. Su laps peab teadma, et ta võib alati oma murede ja probleemidega sinu poole pöörduda, sest sa kuulad ta alati ära.

- Väldi sarkastilisi kommentaare ja solvanguid. Isegi kui sina sellist suhtlusstiili ei alustanud.

- Lapsed õpivad maailma tundma enda ümber olevaid inimesi matkides. Esimene, keda ta matkib, oled sina. Lapse peale ei saa olla pahane asjade pärast, mida sa ise talle demonstreerid. Seega – kasvatades teismelist, kasvatad eelkõige ennast!