Kui palju taskuraha anda?

Üldiselt hakatakse regulaarselt lapsele taskuraha andma siis, kui ta läheb kooli. Summa võiks välja kujuneda katsetades ja sõltuda nii lapse vanusest, vajadustest kui ka pere võimalustest.
Enamasti annavad Kogumispäeviku grupi liikmed 7-10 aastastele taskurahaks 5 kuni 10 eurot kuus. Lapse kasvades muutub suuremaks ka taskurahaks saadav summa, kuid valdavalt jääb see kuus 30 ja 50 euro vahele.

„Meil on 1. klassist alates toiminud väga hästi süsteem, et laps saab nädalas taskurahaks selle summa mitmendas klassis ta käib. 1. klassis sai ühe euro nädalas, 5. klassis viis eurot,“ jagas üks grupi liige oma pere praktikat. „Lapsel on kogu aeg silme ees, et kui klassitunnistus käes, siis taskuraha jälle kasvab. Siiani on sellest summast jäänud üle ka kogumiseks.“

Taskurahaks saadav summa võiks suurem olla neil juhtudel, kui lapsel tuleb katta kulutusi, mille eest tavaliselt maksaks vanemad. „Meie 13-aastane saab kuus umbes 60 eurot taskurahaks, aga peab selle eest ka enne trenni omale miskit süüa ostma,“ rääkis Kogumispäeviku liige. Neid vanemaid, kes annavad natuke suuremat taskuraha selleks, et lapsed vajalikke väljaminekuid ise teeksid, on grupis teisigi. „See on aidanud lastel raha väärtust mõista ja oma kulusid planeerida selliselt, et terve kuu hakkama saavad,“ põhjendas üks lapsevanem.

Kui sageli taskuraha anda?

Selleks, et lapsele rahatarkust õpetada, on soovituslik taskuraha anda regulaarselt. Kogumispäeviku liikmed soovitavad noorematele lastele taskuraha anda korra nädalas. Hea oleks seda teha alati samal ajal, näiteks pühapäeval, arvas üks grupi liige ning lisas, et see õpetab lastele, et oma väljaminekuid tuleb kindla perioodi lõikes planeerida.

Üle 10-aastastele lastele võiks taskuraha anda korra kuus. „Lapsed saavad kuu alguses raha ja ise valivad, kas löövad selle kohe laiaks ja on ülejäänud aeg ilma või jagavad selle kuu peale. See on aidanud neil mõista raha väärtust ja seda, kuidas planeerida oma kulutusi selliselt, et terveks kuuks raha jätkuks,“ sõnas üks teismeliste ema.

Kuidas säästmist õpetada?

Kogumispäeviku grupi liikmed soovitavad lapsele selgitada, et kogu taskuraha summat ei tohi ära kasutada, vaid alati tuleb osa kõrvale panna. Näiteks aitab säästmisharjumust kujundada see, kui lapsel on kindel eesmärk, mille jaoks raha koguda. „Meie 12-aastane tütar saab iga kuu 50 eurot taskuraha, mille eest ta vahel ostab mõne jäätise, aga peamiselt kogub oma arvuti jaoks,“ rääkis grupi liige.

Teine Kogumispäeviku liige sõnas aga, et pikaaegsest kogumisharjumusest ja säästudest oli tema tütrel suur abi isiklikku elu alustades: „Mul said lapsed algklassides pangakaardid ja neile kontodele tuli ka lastetoetus. Tüdruk sai iga kuu oma toimetamisega hästi hakkama ja enamasti kogus. Oma esimese auto ostis ta just selle raha eest.“

Pangakaart või sularaha?

Üldiselt on pangakaart turvalisem valik kui sularaha. Lisaks võimaldab pangakaart lapse rahaasjadega mugavalt kursis olla. Mitmed Kogumispäeviku grupi liikmed tõid pangakaardi plussidena välja ka võimalused kulutustele limiite määrata ning vajadusel lapsele raha saata.
Enamasti on grupi liikmete lapsed pangakaardi saanud 7-12-aastaselt. „Meil on põhimõte, et kui veel soravalt arvutada ei oska, siis pole pangakaarti tarvis. Poiss sai pangakaardi 12-aastaselt ja selleks ajaks oli sularahaga arveldamine selge. Praegu teeme sama ka 9-aastase tütrega,“ rääkis üks grupi liige.

Kui soovid rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida, liitu #Kogumispäevikuga ja kuula Kogumispäeviku podcaste.

Jaga
Kommentaarid