Valmistoit on eelnevalt kuumutatud ja seepärast on suur hulk vitamiine hävinenud

Valmistoidu tööstuslikul valmistamisel kasutatakse samu võtteid, mida koduski: keetmine, küpsetamine, soolamine jne. Kuumutamisel teatud hulk vitamiine hävib, hoolimata sellest, kas roog on tehtud tehase või koduköögis. Samas ei saa kõiki toiduaineid ka kuumutamata tarbida nagu tangained või liha ja seega osad vitamiini hävinevad.  Vitamiinide säilitamiseks on oluline teada kuidas üht või teist toiduainet õigesti töödelda, seda nii kodus kui ka tehase köögis. Seega ei ole õige, et kauplusest ostetavas pakendatud valmistoidus oleks vitamiine vähem kui kodutoidus.

Valmistoitu lisatakse rohkesti kahjulikke säilitusaineid (E-aineid)

Valmistoitude pikem säilivusaeg võrreldes kodutoitudega tagatakse enamjaolt õigete ja kontrollitud tehnoloogiliste võtetega: õige temperatuurini kuumutamine, kiire mahajahutamine, õhukindlalt sulgemine, hügieeniline tootmine jne. Säilitusained tulevad valmistoitu põhiliselt läbi toorainete (sink, vorst, konserveeritud kurgid jne). Täiendavalt lisatakse säilitusaineid vaid selleks, et toit ei rikneks.

Valmistoit on tervisele kahjulik, eriti lastele

Inimorganism vajab igapäevaselt erinevaid toitaineid, seega tuleb süüa erinevatesse toidugruppidesse kuuluvaid toite. Lisaks tuleb arvestada nii tervisliku toitumise nõuandeid kui ka iga inimese eripära ja tervislikku seisundit (allergiaid, toidutalumatust, kroonilisi haigusi nagu diabeet jm). Laste õigete toitumisharjumuste kujundajateks on eelkõige vanemad, kes saavad pakkuda mitmesugust toidulauda. Kui täiskasvanud suunavad lapse juba varakult sööma mitmekesiselt, juurdub ka tervisliku toitumise harjumus. Valmistoit ise pole kindlasti tervisele kahjulik, vaid oluline on süüa tasakaalustatult.

Toidu korduv soojendamine on hävitanud viimasedki vitamiinid ja kasulikud ained

Paljud meist teevad kodus süüa mitmeks päevaks korraga -  täna valmistatud eine sobib ka hästi homseks lõunaks või õhtusöögiks. Sarnaselt soojendatakse ka valmistoitu. Nii toimub toidu topeltkuumutamine ja toitainete hävimine ühtmoodi nii kodutoitu kui ka poest ostetud valmistoitu soojendades.

Valmistoidud on enamasti soolasemad kui kodutoidud

Tootepakendil on alati kirjas, millistest toorainetest roog valmistatud on. Valmistoidu puhul kasutatakse koostisosadena tihtipeale komponente, milles on juba olemas maitse- ja lõhnaaineid ning sool nagu vorst, sink, juust. See mõjutab aga reeglina roa maitset ning pigem lisatakse valmistoidule soola selle võrra vähem. Samuti on pakendil kirjas soolasisaleuds, mis on kas matemaatiliselt arvutatud, võttes arvesse kõikide komponentide soolasisaldust või siis laboratooriumis mõõdetud.

Kodutoidu puhul saame soola välistada kasutades ürte ja muid puhtaid maitseaineid (nt pipar, jahvatatud paprika, sibulapulber), aga maitseainesegude ja puljongipulbrite lisamisel tuleb arvestada, et ka nendes sisaldub tavaliselt sool ja seega on raske arvata, kui palju me kodutoidule soola tegelikult lisame.

Valmistoitu lisatakse meeldiva lõhna tarvis suures koguses rasva

Kindlasti ei lisata rasva valmistoidule meeldiva lõhna saavutamiseks. Igal rasvainel on oma spetsiifiline lõhn ja maitse, mis suures koguses toitu meeldivamaks ei muuda. Rasvainet lisatakse nii palju, kui on vaja teatud toiduvalmistamise protseduuride läbiviimiseks (nt sibula kuumutamiseks). Teisalt on paljudes koostiskomponentides rasv juba eelnevalt olemas (nt hakkliha, juust, koor), mis kandub ka lõpptootesse.

Parema maitse saamiseks lisatakse valmistoitu ohtralt maitsetugevdajat

Tööstuslikul valmistoitude tootmisel kasutatakse enamjaolt samu maitseaineid, maitseainesegusid ja ürte, mida koduköögiski. Sageli on maitseainesegude koostises ühe komponendina ka maitsetugevdaja. Seega tuleb ka valmistoitu maitsetugevdaja maitseainesegudest või puljongipulbrist. Juhul, kui ka kodutoidu valmistamisel kasutatakse neist ühte või teist, ei erine kodutoit olulisel määral valmistoidust maitsetugevdajate sisalduse poolest.

Valmistoit on kallis

Kodus ise süüa tehes, võib tooraine hind tunduda esmapilgul odavam, kuid arvutades kulutuste hulka ka vesi ja elekter, mida toidu valmistamisel kasutatakse, ei pruugi lõpphind kokku soodsam tulla. Lisaks on hindamatu meie enda aeg, mida saame aega-ajalt valmistoitu ostes ja tarbides säästa.

Valmistoit teeb paksuks

Valmistoit iseenesest kedagi paksuks ei tee, nagu ei tee ka ükski teine toit, kui seda õiges koguses tarbida. Oluline on siiski toituda tasakaalustatult, see tähendab süüa ja juua mõõdukalt ning mitmekesiselt.

Allikas: Sirje Potisepp, Toiduliidu juht