1. Kui loed pikalt raamatut, siis vaata aeg-ajalt mujale. "Kui silm peab pikka aega vaatama ühele kaugusele, siis oleks hea vahel silmalihaseid natuke liigutada. Seda saab teha erinevatesse kaugustesse vaadates," räägib KSA Silmakeskuse arst Ants Haavel. Klassiruumis võiks vahepeal õue vaadata, koduses õhustikus näiteks jalutada kööki ja teha endale vahelduseks tassike teed ning seejärel taas raamatu taha suunduda.

2. Hea valgus on silmatervise seisukohalt oluline. Klassiruumide valgustuse eest hoolitseb nõudeid järgiv personal, kuid kodus on vastutus suures osas lapsevanematel. "Koolilaud ja lapse õppimiskoht peaksid olema hästi valgustatud, et lapse silmad ei peaks hämaruse tõttu lisaks pingutama," rõhutab dr.Haavel.

3. Tänapäeval peab paljusid koduseid kooliülesandeid tegema arvutis, kuid pidev arvutiekraanile vaatamine rikub silmi. Ants Haavel: "Üldse peaks lastel ja noorukitel tugevalt piirama ja jälgima erinevate digiseadmete ekraanide vaatamist, sest nendest kiirgub sinist valgust, mis suures koguses pole silmadele enam hea." Nii näiteks ei tohiks vähemalt tunnike enne magamajäämist mingeid ekraane vaadata, sest see segab une kvaliteeti. Ekraanide all peetakse silmas nii arvutit kui nutitelefoni, aga ka tahvelarvutit.

4. Kui nooruk tunneb, et silmad on väsinud ning kuivad, siis tuleb teadlikult rohkem pilgutada, silmi lisaks ka näiteks apteegist ostetavate kunstpisarate ehk silmatilkadega niisutada ning soovituslikult ka mõndasid lihtsamaid silmaharjutusi teha. "Kõige lihtsam silmaharjutus on järjest aina kaugenevaid objekte vaadata. Näiteks vaatad oma kätt, siis eemal olevat sõpra, siis akent, seejärel akna taga olevat puud, siis juba kaugemaid maju ning siis proovid leida kõige kaugema asja, mida näed. Ning seejärel tulla samm-sammult taas lähemale," kirjeldab Haavel. Ta lisab, et teine lihtne harjutus on silmaringide tegemine. Hoides pead otse tuleks vaadata silmadega nii üles, paremale, alla ja vasakule kui vähegi saab. Pärast seda hoida mõned sekundid silmi kinni ning soovi korral harjutust korrata.

5. Silmi ei tohiks hõõruda ega mustade kätegaega katsuda. Nii võivad bakterid silma sattuda ning kergesti põletik tekkida. Silmapõletik pole aga väga meeldiv, ütleb silmaarst. Seetõttu soovitab ta sügeluse korral silmi ühekordse pabersalvrätikuga õrnalt tupsutada ning punetuse korral apteegist või silmaarstilt kohe tilkasid küsida.