Niisugust kokkuvõtet nimetavad nad päeva pihku püüdmiseks. Sedaviisi saab ema sõnul kutsuda korraks enda juurde tagasi päeval kogetud head tunded, lisaks aitavat see enne magamaminekut lastel rahuneda.

Kui nädalavahetusel on aega rohkem, võtab Angela sahtlist välja enda loodud “Tunnete kaardid” ja paneb need elutoas lauale.

Pakis on 60 tundekaarti, 18 tegevuskaarti ja juhend. Kaarte saab kasutada üksi, paaris, grupis; laste, noorte või täiskasvanutega. Kaardid rikastavad tundealast sõnavara ning arendavad suhtlemist ja probleemide lahendamise oskusi. Tundekaarte saab kasutada koos tegevuskaartidega või iseseisvalt. Kaardid on saadaval raamatupoodides.

2–3aastaste lastega: täiskasvanu valib välja need tunde­kaardid (soovitavalt 5–10), mille sisu soovib lapsele õpetada. Kaardid asetatakse ritta, näopilt ülespoole, seejärel nimetab täiskasvanu ühe tunde ja palub lapsel leida selle pildiga kaart. Hea on alustada kolme kaardiga, seejärel suurendada kaartide arvu kümneni.

4–7aastaste lastega: täiskasvanu valib välja mõned mänguasjad ja asetab iga sellise ette ühe tundekaardi. Koos lapsega arutatakse ja mängitakse läbi, mida võiks ütelda või teha, kui teisel on selline tunne. Niisuguse rollimänguga laps harjutab, kuidas erisugustes suhtlusolukordades inimestele vastata.

Kooliealiste laste ja noorukite ning täiskasvanutega: päeva või nädala analüüs. Kaardipakist valitakse nende tunnete kaardid, mis olid antud perioodil ülekaalus. Koos püütakse leida vastuseid küsimustele: “Kuidas ma tahan end tunda?” ja “Mida ma ise saan teha, et ennast paremini tunda?”

(Kaardid on saadaval raamatupoodides.)

Abivahendid tunnetest ja
rahunemisoskusest rääkimisel:

Liv Larsson, “Väike tunneteraamat”, 2008

Mary Hoffman, “Tunne oma tundeid”, 2015

Marneta Viegas, “Meelerahu muinasjutud”, 2015

Pixari stuudio animafilm “Pahupidi”

CD-plaat “Lapse rõõmuks”

Angela Jakobson, “Tugevate tunnetega toimetuleku kaardid”, 2014

Angela Jakobson, “Tunnete kaardid”, 2015

Kas teadsid, et tellides digiajakirja, on sulle mugavalt kättesaadavad ka arhiivilood?