Mis puhul kirjutab arst lapsele välja antibiootikumid?

Antibiootikumid aitavad ainult bakteriaalsete infektsioonide puhul. Bakteriaalse haiguse kahtlus tekib arstil, kui:

lapsel on olnud palavik üle 38,5 kraadi rohkem kui kolm päeva, ta on loid ja ta üldseisund on häiritud;

arst avastab lapse läbivaatusel haiguskolde, näiteks tekib tonsilliidi (kurgu­mandlite põletiku) või kopsupõletiku kahtlus;

laboratoorsete analüüside tulemusel selgub põletik: CRV üle 50 mg/l, leukotsütoos veres või uriinis.

Antibiootikumi määrab arst oma teadmistele toetudes ja haigustunnustest lähtudes. Alati ei pea lisaks külve võtma, et täpne mikroob välja selgitada.

Õigeaegselt ja õige doosiga alustatud ravi aitab last rutem ja lühendab ka ravikuuri. Kui antibiootikumikuuri edasi lükata, võib bakterite hulk organismis suureneda ning haige vajab pikemat ravi, vahel ka haiglas olemist.

Millised on antibiootikumide kõrvalmõjud lapse organismile?

Kõige sagedasemad on iiveldus, kõhulahtisus või allergia. Allergia võib tekkida ka siirupis olevate abiainete vastu, sel juhul võib määrata tabletid, kui laps oskab neid neelata. Kuna antibiootikum peab tapma haigust tekitavad bakterid, hävitab see mõnikord ka nn head, inimese seedetegevuseks vajalikud mikroobid, põhjustades kõhulahtisust.

Kuidas vabaneda kõrvalmõjudest ja taastada organismi mikrofloora?

Lihtne vastus: anda lapsele vajadusel kaks nädalat probiootikume. Kui lapsel tekkis aga allergiline lööve, peab sellest kindlasti perearsti teavitama, sest sõltuvalt allergia tekke ajast või bakteriaalse haiguse raskusest tuleks võibolla antibiootikumi vahetada. Tervis on selgeks teha, kas lööve on tingitud antibiootikumist või millestki muust.

Kui vanadele imikutele tohib juba antibiootikume anda?

Imikute, eriti vastsündinute puhul on pigem oluline, et nad ei puutuks kokku haigete inimestega. Seega tasuks püüda haigestumist ära hoida. Hea, kui lasteaias käiv vanem laps jääks tita sündides vähemalt kuuks ajaks kollektiivist eemale ning kui beebi esimestel elunädalatel ei tuleks kohe palju külalisi pesamuna vaatama.

Antibiootikumravil ei ole vanuselist piiri. Kui imikul on bakteriaalne haigus, tuleb kasutada õigeid ravimeid. Antibiootikumide, nii nagu ka teiste ravimite puhul, arvutatakse lapsele antav kogus ta kehakaalu järgi.

Palavik võib lapsel püsida veel 48 tundi pärast antibiootikumi­kuuri alustamist. Antibiootikumidega paralleelselt võib vajadusel anda ka palavikualandajaid.