Apteekri sõnul ei ole võimalik puukentsefaliidi eest kaitset saada ennast pidevalt kontrollides ja pärast puugihammustust puugi kiire eemaldamisega. "Puukentsefaliit on haigus, mis levib viirust kandvate puukide süljega ja haiguse edasikandumine võib toimuda kõigest mõne minuti jooksul pärast puugihammustust, erinevalt puukborrelioosist, mis vajab edasikandumiseks pikemat aega," tõdeb apteeker.

Puukentsefaliidil on üldjuhul kaks eristuvat faasi. "Haigus võib alata gripi nähtudega - nakatanul on kõrge palavik ja lihasevalud, võib esineda ka iiveldust. Esimesed sümptomid hakkavad ilmnema alles 4-28 päeva pärast nakatumist ja kestavad tavaliselt kaks kuni 7 päeva ja seejärel nähud kaovad," selgitab Lehari. Puukentsefaliit on salakaval ja alles pärast palavikuvaba perioodi - kaks kuni 10 päeva, võib kolmandikul nakatunutest haigus ägeneda. "Haiguse teist faasi iseloomustavad kõrge kuni 39 °C palavik koos meningiidi või radikuliidi nähtudega või siis segatud neuroloogilised sümptomid nagu tugev peavalu, kaela jäikus, oksendamine ja peapööritus. Esineda võivad ka teised neuroloogilised sümptomid nagu teadvushäired, krambid või halvatus," lisab proviisor. Paljudele patsientidele jäävad haigusest kauakestvad või lausa jäädavad kesknärvisüsteemi häired, nagu mäluhäired, kuulmispuue, jäsemete halvatus või lihasnõrkus.

Antibiootikumidest puukentsefaliidi korral abi ei ole ja ravi saab olla ainult sümptomaatiline ehk vaevusi leevendav. "Küll aga on puukentsefaliidi vastu võimalik end vaktsineerida ja sel moel karmi haigust ennetada. Eestis, kui kõrge nakatumisriskiga piirkonnas, on see kindlasti kõigile soovitatav, kindlasti ka lastele," rõhutab Lehari ning tõdeb, et vaktsineerimiseks ei ole kunagi hilja, kuna see on tõhusaim viis haiguse ennetamiseks.

Sel kevadel on selle kättesaadavust laiendatud ka apteekidesse. Apteegis vaktsineerimise kohta leiab rohkem​infot: www.vaktsineeriapteegis.ee