Nooremas vanusegrupis tuli välja, et akadeemiliselt edukad lapsed suitsetavad eakaaslastega võrreldes pigem vähem, kuid alkoholi tarvitavad nad pigem rohkem kui need lapsed, kellel koolis nii hästi ei lähe. Edukate seas oli ka pisut rohkem kanepisuitsetajaid, kuid nende arv ei olnud uuringus märkimisväärne.

Hilisteismeliste vanusegrupis aga selgus, et kooli tarkpeadest pooled suitsetavad aeg-ajalt kanepit ja regulaarseid kanepisuitsetajaid on nende seas kaks korda rohkem kui akadeemiliselt vähem edukate hulgas. Tarkpeade seas on ka topelt rohkem alkoholiga sina peal olijaid kui kooli keskmike seas. Keskmikud ja halbade tulemustega õpilased sirutavad aga käe pigem sigarettide järele.

Uuringu läbiviijad selgitavad tarkade laste huvi alkoholi ja kanepi vastu sellega, et nad on uutele kogemustele avatumad kui tagasihoidlikumate tulemustega õpilased. Samuti võib põhjuseks olla, et edukad õpilased tulevad tihtipeale väga hea hariduse ja sissetulekuga peredest ning seetõttu on nende mõtteviis teistsugune ja ka rahaliselt kallimad mõnuained neile lihtsamini kättesaadavad.

Allikas: time.com