Lapse ema sõnul on Markus täna igati eakohaselt arenenud kuueaastane poiss. „Ta käib eelkoolis ja lasteaias, kus tema üheks suureks hobiks on lauatennis. Nii selle mängimisel kui muudes igapäevategevustes kasutab Markus vasakut kätt, aidates teise käe köndiga kaasa nii palju kui võimalik. Samas vajab ta aga pidevalt kõrvalabi. Markuse jaoks on proteesi saamine oluline edasiminek, kuna nüüd saab ta rohkemaid asju teha ja seda kindlasti mugavamalt kui varem,“ on ta südamest tänulik TÜ Kliinikumi Lastefondile ja headele annetajatele, kelle toel protees muretseda õnnestus.

Müoelektrilise käeproteesi puhul on tegemist lihasimpulsside abil juhitava proteesiga, millel on haarav kolme sõrme funktsioon: müoelektrilised sensorid võtavad vastu patsiendi olemasoleva käeosa lihastes tekkinud elektriimpulsid, mis saadakse kätte nahapinnal asetsevate elektroodide kaudu. Neid võimendatud impulsse kasutatakse jäsemeproteesi elektrooniliste komponentide juhtimiseks. See võimaldab tehiskäega asjadest kinni haarata ning näha oma sõrmi liikumas nagu päris käel.

Seesugune igale patsiendile personaalselt valmistatud protees on aga väga kallis. Markuse tehiskäsi maksis 17 130 eurot. Sellest summast 90% katab Eesti Haigekassa, 10% tuleb tasuda perel omaosalusena.

Kahte last üksinda kasvatava kanda jäi märkimisväärne summa – 1713 eurot. Toetuse saamiseks pöördus naine nii kohaliku omavalitsuse kui lastefondi poole, kes mõlemad otsustasid Markust aidata: kumbki tasus 5% ehk 857 eurot omaosaluse summast.

Vaata ka: VIDEO: liigutav lugu — Robert Downey Jr. ehk "Raudmees" kinkis füüsilise puudega poisile päris robotkäe