Apteeker selgitab, et kui organism on kurnatud, on see ka viirustele rohkem avatud. See tähendab, et oluline osa külmetuse vastu võitlemisel on lapse organismi immuunsuse tõstmisel. "Esimene soovitus on kindlasti C-vitamiin või C-vitamiin koos tsingiga ja D-vitamiin. Samuti on head organismi turgutajad mesi, ingver, ternespiim, probiootikumid, hanerasv, küüslauk, mustad sõstrad, astelpaju, sidrun, punane päevakübar, greibiekstrakt," loetleb Marje Limmer. Apteeker lisab, et immuunsüsteemi aitavad muidugi tugevdada ka erinevad puuviljad ja marjad, mis sisaldavad rohkelt C-vitamiini, näiteks astelpajumarjad ja õunad.

Esimesed külmetusnähud - kuidas edasi?

Kuidas aga toimida siis, kui lapsel esimesed külmetusnähud kallale kippunud? Apteekri sõnul aitab kerge külmetuse ja valusa kurgu paranemisele kaasa hingamisteede Vipise külmasiirup, mis sisaldab ravimtaimi ja astelpaju mahla. "See rahustab kurku, neelu ja häälepaelu ning annab jõudu. Kurguvalu ja selle ärrituse ning hääle käheduse puhul sobivad õli baasil spreid ja kurgu limaskestasid niisutavad looduslikud kurgupastillid, mis tekitavad limaskestadele kaitsva kihi, mis leevendavad nii ärritust kui ka kurguvalu," selgitab apteeker.
Köharavi eesmärk on apteekri sõnul röga vedeldamine. "Köha leevendamiseks on hea kasutada hanerasva sisaldavaid salve. Kaasa aitab ka jalavannide tegemine - vanni on soovitav lisada sinepipulbrit," soovitab Limmer. Apteeker paneb samas ka südamele, et jalavanne võib teha aga ainult siis, kui ei ole kõrget palavikku. Jalatalla alla ja varvaste vahele võib määrida tärpentiinisalvi ning hoida jalad villastes sokkides soojas. Köha aitavad leevendada kindlasti ka ravimteed, millest kõige tõhusamad on näiteks kummel, vaarikas, paiseleht, teeleht ja nõmm-liivatee.
Ninakinnisuse, -vesisuse ja aevastamise puhul on hea kasutada merevett sisaldavat hüpertoonilist ninaspreid, mis on sobilik nii nina niisutamiseks kui ka intensiivseks loputamiseks ja puhastamiseks. Nina limaskesta tursete vähendamiseks on samuti heaks abiks jalavannid ja oma tähtis roll on inhalatsioonil. "Inhalatsiooniks võib kasutada eukalüpti- või nuluõli, mis kergendavad hingamist. On olemas ka aroomiplaastrid, mida saab kasutada nii hingamise kergendamiseks kui ka ninakinnisuse korral öisel ajal," jagab apteeker nõu ning rõhutab, et kui ise ei oska apteegis valikut teha, tasub kindlasti nõu ja abi küsida spetsialistilt.

Meelespea!

  • Ravida tuleb kindlasti õigete vahenditega ja õiget asja. Kui ise täpselt ei tea, tuleb nõu küsida asjatundjate käest, sest vastasel juhul võib asi minna hullemaks.
  • Igasuguste viiruste vastu aitab tihe käte pesemine ja immuunsüsteemi tugevdamine.
  • Viirushaiguste ennetamiseks tuleb esmalt immuunsüsteemi turgutada. Jälgida, et lapsel oleks piisavalt und ja puhkust. Organismi turgutamiseks sobivad C-vitamiini sisaldavad puuviljad või apteegist müügil olevad C- või D-vitamiini, punase päevakübara taimest või greibiseemnetest saadud preparaate.
  • Ilmastiku järgi tuleks valida sobiv riietus ja võimaldada lapsel veeta aega värskes õhus.
  • Kui aga haigus juba kallal, on muidugi kõige olulisem see, et laps rohkem ei külmetaks. Jalad tuleb kindlasti hoida soojas. Ei tohiks saada tuuletõmbust. Kiiremini aitab haigusest võitu saada hea uni ja puhkus.
  • Kui haiguse korral on tekkinud lisaks külmetussümptomitele kõrge palavik, ligikaudu üle 38 kraadi, siis tuleb kindlasti helistada oma perearstile.
Jaga
Kommentaarid