Võiksid lapsega leida rahuliku hetke ning rääkida läbi järgnevad teemad:

  • Esiteks tuleb lapsele rahulikult seletada, miks tervislik toitumine üleüldse on vajalik — et me vajame kasvamiseks, õppimiseks ja rõõmus olemiseks paljusid erinevaid “legoklotse”, mida saiakesi ja limonaadi tarbides kaugeltki ei saa. Et kõige rohkem on neid värskes toidus, puu- ja köögiviljades, mitte töödeldud ja kiletatud valmistoodetes.
  • Rämpstoit on paljude terviseriskide allikas — võib-olla on sul tuua näiteid suhtlusringkonnast, et laps mõistaks probleemi reaalsust.
  • See on kogu elu kestev elustiil — hoolida oma kehast läbi toitumise ja liikumise. Seda on vaja õppida ja harjutada juba lapsena samamoodi, nagu vajab õppimist ja harjutamist näiteks matemaatika ja võõrkeeled koolis.
  • Selgita, et toidud on ennekõike kütuseks ja ehitusmaterjaliks kehale, mitte ainult maitse-elamused. Kui laps on harjunud suhkrurikaste snäkkidega, seleta talle, et alguses tekivad magusaisud (võibolla ka muud isud, kerge väsimus, ka kerge pearingulus), mis mööduvad paari päeva kuni nädalaga. Nähud võivad tekkida ja tekkivadki suure tõenäosusega. Nii ongi aru saada, kui sõltuvuses on teie laps tegelikult rämpstoidust! Peamine on teada, et need nähud mööduvad, ei tohi alla anda. Aga kui siiski antakse alla, tuleb uuesti alustada võimalikult ruttu. Kui oodata võõrutusega kaua, siis on tunne sama võõras ja ränk nagu esimene kord alustades.

Sul endalgi tuleks näidata eeskuj,u süües tervislikult — siin pole ruumi järeleandmiseks!

Kui soovid kontrollida lapse ostukäitumist ja oled temaga valikute osas kokkulepped teinud, võid lapsele lubatavate snäkkide peale kuluva taskuraha summa eelnevalt välja arvutada (kui sa hindu ei tea, logi sisse näiteks e-selverisse või e-maximasse). Laps saab nädala summa kätte ning võid paluda tal esitada ostutšekid, kus on selgelt näha mida ja millal osteti.

Me saame vanematena oma laste toitumusharjumusi mõjutada ja kuigi see ei ole lihtne, on see üks tähtsamaid hea elukvaliteedi tagajaid sinu lapsele tulevikus!

Tegelikult on laste poeskäikude tervislikumaks muutmine kõigest üks samm parema toitumise suunas, peame vaatama üle ka tema hommiku- ja õhtusöögid.

Allikas: erikorgu.ee