Vastavalt sellele, kui vana on laps, võiksid alati olla kodus kas palavikku alandavad ja valu vaigistavad küünlad, siirup või tabletid. Kui need on otsas, siis aitab kõrge temperatuuri korral ka viina ja vee seguga üle hõõrumine. Kui laps oksendab, siis ära anna suukaudset vahendit, vaid pigem küünal, kõhulahtisuse puhul aga just suukaudne.

2. Antiseptik

Väikesed kriimud ja haavad pihusta antiseptikuga üle ja puhasta vatipadjaga

3. Plaastrid ja sidemed

Olgu neid kodus igas suuruses ja mõõdus. Plaastreid peaks olema nii tavalisi, kui veekindlaid. Sidemed olgu pigem elastsemad, siis püsivad need paremini peal. Ära unusta neid ka regulaarselt vahetamast.

4. Päikesekreem

Lapse nahk on väga õrn ja päiksekaitse, mida kodus hoiad, olgu mõeldud just lastele. Sobib näiteks pihustatav kehale ja pulgaga peale kantav näole. Ära unusta päikeselise ilmaga oma lapsele mütsi pähe panemast.

5. Põletusgeel

Olgu tegemist kas päikesepõletusega või puudutas laps kuuma pliiti, teepuuõli või aaloed sisaldavat põletusgeeli hoia alati külmkapis ja kanna seda vajadusel kohe kahjustatud nahale. See takistab põletuse sügavamale minekut, kiirendab paranemist ja leevendab valu.

6. Kriimusalv

Lapsed kriimustavad ennast tihti ja põletike ärahoidmiseks ning haava paranemise kiirendamiseks vali apteegist sobiv salv, mida kanna kriimustatud nahale pärast selle antiseptikumiga või veega puhastamist. Salv sobib ka naha paranemisfaasis, kui nahk on kuiv ja sügeleb.

7. Vatitikud, vatipadjad

Vatipatjadega puhastad nahka ja vatitikkudega kõrvu. Kõrvavaha eemalda ainult sealt, kust näed, sügavamalt pole vaja.

8. Köhasiirup

Looduslik köhasiirup võiks olla kodus alati, kuid kui sellest abi pole, siis tuleb kindlasti oma perearsti poole pöörduda.

9. Allergiarohi

Lapse allergia võib tulla väga ootamatult ja on hea, kui rohi on käepärast.

10. Hüdrokortisooni kreem

Hüdrokortisooni 1 protsendiline kreem sobib putukahammustuste ja kerge ekseemi leevendamiseks. Kasuta seda kaks korda päevas, kuid mitte üle nädala, sest see võib naha heledamaks muuta.

11. Merevesi nina loputamiseks

Kui on nohu või lihtsalt nina kinni, siis pihusta lapsele ninna merevett.

12. Kõhulahtisust ja kõhukinnisust leevendavad käsimüügiravimid

Leia sobiv pulber, mida lahustatult anda lapsele siis, kui tal on kõht lahti. Lisaks võiks olla kodus kapslid, mis soolestiku mikrofloora taastavad. Kõhukinnisuse korral on hea kasutada spetsiaalselt disainitud tuubis geele. Mõlemal puhul konsulteeri kindlasti perearstiga, kui nähud kiiresti ei möödu.

Ning ära unusta kontrollimast, kas sul ikka on kodus kraadiklaas ja briljantroheline.