Vanasti olid peatäid tunduvalt rohkem levinud ning nendest oli raskem lahti saada, sest ravimiseks pesti juukseid enamasti petrooleumiga ning kammiti täikammiga, mis aga ei olnud eriti efektiivne.

Tänapäevalgi võib täinakkuse saada igaüks soost, vanusest, vaesusest või rikkusest sõltumata. Täitõbi ei ole mustuse haigus, nagu seda on püütud väita, sest täid levivad sama hästi nii mustades kui puhastes juustes.

Täide leviku teed

Enim ollakse peatäidega hädas siiski lastekollektiivides (koolides, lasteaedades), kus nakkus levib kiiresti, sest lapsed on seal tihedasti koos ja ka pead puutuvad sagedasti kokku. Koduloomad täisid ei levita.

Teatud mõttes võib täinakkus olla ka kutsehaigus. Näiteks kontrollis medõde lasteaias lapsi nahahaiguste ning täitõve suhtes. Ta leidis kolm peatäidega last. Tema poole pöördus ka üks lasteaiakasvataja, kes kurtis, et pea sügeleb – olidki täid.

Täid toituvad inimeste verest. Oma munad ehk tingud kinnitavad nad juuksekarvade külge. Täi hukkub, kui ta ei saa verd imeda

24–48 tunni jooksul. Mahapudenenud tingud aga võivad elada veel kuni kümme päeva. Munadest väljuvad vastsed on täiskasvanud täide sarnased, ainult väiksemad.

Täid levivad inimeselt inimesele otsese kontakti kaudu, aga ka kammide, juukseharjade, mütside, juukseklambrite, kõrvaklappide, sallide, pearättide, käterätikute või ka voodipesuga.

Nakatumisest annab märku pea sügelemine, kuid see ei pruugi tekkida kohe. Täid võivad olla juustes parasiteerinud nädalaid. Samas võib aga sügelemist peas tekitada ka lihtsalt hirm täide ees. Täid elutsevad sagedamini kõrvade taga ja juustepiiril.

Täidest vabanemiseks kasutatakse apteekides müügil olevaid täivastaseid vahendeid (Nyda, Paravit). Kasutatakse vastavat toimeainet sisaldavat šampooni, lahust või aerosooli. Iga toote pakendil on täpne kasutusviis, mida tuleb täpselt järgida. Ravimite valel kasutamisel ei pruugi täidest lahti saada. Enamasti tuleb täivastast ravimit hoida peas umbes 10 minutit, seejärel juuksed salk salgu haaval täikammiga läbi kammida. Juuksed tuleb puhtaks loputada pakendil kirjas olnud ajavahemiku järel.

Hoolikas täitõrje

Täitõrjeks on tänapäeval olemas ka elektriline täikamm. Selle tööpõhimõte on see, et kammipiidest tulevad elektriimpulsid hävitavad täid ja tingud. Samas ohtu peanahale või juustele sellest ei ole.

Kui täid on peast minema saadud, tuleks ka haigega kontaktis olnud riideesemed, näiteks mütsid, sallid, kraega riided ja voodipesu pesta pesumasinas, kus veetemperatuur peaks olema vähemalt 60 kraadi. Ka juukseharjad, kammid, patsikummid jms tuleks samuti kõrgel temperatuuril töödelda või hoopis ära visata.

Selliseid esemeid, mis pesuks ei sobi (näiteks kübarad), tuleks vähemalt kaks nädalat hoida suletud kilekotis või viia keemilisse puhastusse.

Ärge unustage laste juukseid aeg-ajalt kontrollida, et täisid ja tinge võimalikult kiiresti avastada ning hävitada.