Nelja lapse ema Aivi (28) oli ebameeldivalt üllatunud, kui hakkas kord oma kuuesele pojale, keda vaevas kodus nii köha-nohu kui ka lasteaia-igatsus, argumente tooma, miks haiged lapsed lasteaias pole. Poiss aga teatas, et tema aiasõbra emme annab lapsele lihtsalt hommikul rohtu, torkab veel tableti taskusse ja nii saab ikka lasteaeda minna.

“See teema ajab mind keema! Tean, millest räägin – olen nelja lapse ema ja oi-oi kui palju olen ülemuselt vastu päid-jalgu saanud, et töölt puudun, aga m i n u laps on haige ja m i n u töö on sellega tegeleda!” kinnitab Aivi tuliselt. “Aga eks see ole tuuleveskitega võitlemine...”

Praegu on ta küll noorima lapsega kodune, kuid varem on naine sageli töölt haiguslehti võtnud ja sellesse aega jääb ka pooleaastane periood, kui Aivi oli haiguslehel lausa iga kuu. ”Loomulikult tekitas see stressi. Kellel ei tekitaks? Terveks ravitud laps läks lasteaeda, sai heal juhul paar päeva kohal käia ja korjas endale taas midagi külge,” kirjeldab ema. “Minu vanim poeg on südamepuudulikkusega ja võtab südame­rohtusid. Muude ravimite osas – ka nende, millega köha-nohu ravitakse – peame perearstiga konsulteerima, kas ja mida üldse võtta tohib.”

Naist teeb kurjaks, kuidas vanemad ei saa aru, et see on ju nende enda pooltõbine laps, kes kannatab. “Miks küll oma lapsele nii teha? Rühmas jookseb ringi punaste silmade ja tilkuva ninaga põngerjas, kes pingutab kogu hingest, et olla teistega samaväärselt ergas. Tegelikult ­tunneb ta end halvasti ja parema meelega magaks kodus oma voodis. Selleks, et paar inimest saaksid rahulikult tööl käia, peavad teised oma lastega kodus istuma.”

Juttu teemal “ülemus ei luba haiguslehte võtta” on Aivil keeruline mõista. Ise ta selles olukorras kohkuma pole löönud. Kuigi viimases töökohas olid naisel haiguslehtede pärast ­probleemid, sest osal kolleegidel tekkis mulje, et ta ei viitsi tööl käia. Ometi olid kõrgemad ülemused naist tööle võttes teadlikud, et tegemist on väikelaste emaga.

“Issand jumal, minu lapse tervis on ju kaalul! Püstijalu põetud haigused põhjustavad uusi tervisehädasid. Niipea kui laps jäi tatiseks või köhaseks, jäin temaga kohe koju. Punkt. Ei mingit uimasena lasteaeda vedamist – miks last niimoodi piinata?! Nohu on kohati hullem haigus kui palavik,” seletab ta. “Suurem preili käib praegu lasteaias rütmiga nädal kohal, kolm kodus. Ja ainult sellepärast, et mõned emad ei saa aru, et ka nohu ja köha on haigus ning siis ei tooda oma lapsi lasteaeda!”

Loe, mida arvavad teema kohta arstid ja millised kogemused on meie lähiriikide lasteaedades!