Ajalooliselt on oksütotsiini kõige olulisemaks peetud sünnitamist ja imetamist reguleeriva hormoonina, kuid viimasel ajal on leitud, et sellel on ka oluline roll sotsiaalse sideme loomisel. Uus uurimus pakub välja, et see neuropeptiid võib mõjutada ka toitumisharjumusi, kirjutab telegram.ee

Varem rottide peal läbi viidud loomkatsed on näidanud, et ülekaaluliseks söödetud loomad, kellele hakati regulaarselt manustama oksütotsiini, vähendasid söödava toidu hulka, mille tagajärjel nad kaotasid kaalu. Inglise ja Saksa teadlaste koostöös valminud uurimuses, mis avaldati teadusajakirja Diabetes oktoobrikuu väljaandes, uuriti oksütotsiini mõju inimeste toitumisele.

Topeltpimekatses, mis hõlmas 20 tervet normaalkaalus noort meest, manustati neile hommikul oksütotsiini (või platseebot) ning pakuti alustuseks hommikusöögivalikut, millele järgnes valik magusaid ja soolaseid suupisteid. Nälja kustutamise faasis ehk hommikusööki süües sõid mehed sama palju, olenemata oksütotsiinist. Kuid erinevus tekkis suupistete juures, kus oksütotsiini saanud mehed sõid vähem mõnukeskust mõjutavaid snäkke ning eriti suur oli erinevus šokolaadiküpsiste puhul, mida nad sõid lausa 25% vähem.

Lisaks vähendas oksütotsiin stressihormooni kortisooli taset ning veresuhkru tipptaset pärast hommikusööki, kuid samas ei mõjutanud see insuliini taset, subjektiivset näljatunnet, lõhnatundlikkust ega energia kulutamise taset. Teadlased järeldasid, et oksütotsiin vähendab n-ö enda premeerimist toiduga, kuid ei mõjuta näljast lähtuvat söömist.

Foto: Shutterstock

Oksütotsiin vabaneb kehas siis, kui me tunneme ennast turvaliselt ja teise inimesega seotuna. Aju toodab oksütotsiini isegi armastatust või lähedasest inimesest mõtemise ajal, kuid kõige tugevamalt vallandub oksütotsiin füüsilise kontakti puhul, nagu näiteks rinnaga toitmise, orgasmi, kallistamise, kaisus olemise, käest kinni hoidmise, paaristantsu ja massaži ajal.

Inimesed on arenenud väga sotsiaalseteks olenditeks ning oksütotsiin aitab meil navigeerida sotsiaalsete suhete komplekset maailma, pakkudes positiivse sotsiaalse käitumise eest heaolutunnet ja lõõgastust. Oksütotsiin motiveerib meid olema lahke, kaastundlik, andestav, usaldav ja teiste inimestega sidemeid looma. Paarisuhtes parandab oksütotsiin positiivset suhtlust ning parteri toetamist.

Oksütotsiin ei mängi mitte rolli ainult meie lähedussuhetes, vaid ka meie suhtes toidusse — eelkõige enda premeerimisse toiduga. Kindlasti tuleb selles vallas teha edasiseid uurimusi, et vaadelda oksütotsiini ja toitumise seoseid naistel ja ülekaalulistel inimestel. Seniks aga tasub enne magustoidu söömist enda lähedast inimest kallistada ning võib-olla ei olegi pärast seda enam vajadust magusa järele.

Allikas: telegram.ee