Enamasti on aga meie kliimas tegu just nakkava (alati!) viirusliku nohuga, mille alguses võib esineda külmatunne ja väsimus. Eritis ninast on esimestel haiguspäevadel vesine, kuid muutub mõne päeva pärast paksuks ja kollakaks, harilikult kaasneb veel kurguvalu ja köha. „Nohu on kõige nakkavam esimestel päevadel, seega tuleb arvestada teistega ja nohus last lasteaeda mitte saata,” paneb dr Alliksoo südamele. „Lastekollektiivi vältimine on ka nohunina enda huvides, sest laps on teistele haigustelegi vastuvõtlikum, võib tulla tüsistusi ja paranemisperiood hoopis pikemaks kujuneda.”

Oluline leevendus

Nohu leevendamisel on kõige olulisem nina limaskesta turse vähendamine ja sekreedi eemaldamine. „Väiksematel lastel tuleb eemaldada nohu ninapumbaga, suuremad lapsed õpetada õigesti nina nuuskama,” toonitab dr Alliksoo. „Oluline on nuusata ühest ninapoolest korraga, aga mitte liiga kõvasti. Võimalikult palju tuleb nina loputada füsioloogilise või meresoola lahusega.”

Turse alandamiseks on mitmeid koduseid ravivõtteid: soe tee, inhalatsioonid ja soojad jalavannid. Apteegi käsimüügist leiab küll ka nina limaskesta turset vähendavaid ravimeid, kuid neid tohib kasutada maksimaalselt 3-4 päeva. „Alla kaheaastaste laste puhul tuleks ravimitesse suhtuda äärmise ettevaatusega ja neid tohiks kasutada vaid juhul, kui need on määranud arst, olles eelnevalt kaalunud võimalikku kasu ja kahju vahekorda,” hoiatab doktor.

Millal arstile?

Kindlasti pöördu arstile, kui nohu kestab paranemismärkideta üle kahe nädala. „Kui laps lisaks pidevale eritisele ninast hingab pidevalt läbi suu või norskab magades, võib see olla märk suurenenud ninaneelumandlist ehk adenoidist,” ütleb dr Alliksoo. „Kui esineb korduv pikaleveniv nohu, põskkoopa- või kõrvapõletikud, tuleks adenoid kirurgiliselt eemaldada lasta.”

Miks aga käivad nohu ja kõrvapõletik sageli käsikäes? „Põhjuseks võibki olla suurenenud adenoid, mis sulgeb kuulmetõrve ava, väikelastel on füsioloogiliselt lühike ja lai kuulmetõri, mis alles koos kasvamisega pikeneb ja kitseneb,” nendib arst. „Kõrvapõletik ähvardab ka siis, kui nohu ei nuusata välja ja see hoopis tagasi ninna tõmmatakse – nohu puhul on vaba ninahingamise taastamine esmatähtis, et vähendada kuulmetõrve turset ja parandada keskkõrva ventilatsiooni.”

Suurem laps oskab juba kurta kõrvavalu. Väiksema puhul on abi jälgimisest: kas ta katsub pidevalt kõrva, nutab palju, on rahutu või hoopis loid? Tavaliselt eelneb kõrvapõletikule nohu ning kõrvast võib tulla lausa mädast eritist. Võib esineda palavik.

Keskkõrvapõletik allub ravile hästi ja lapsed paranevad umbes nädalaga, lohutab arst. Kahel kolmandikul juhtudest paraneb viirusega kaasnev kerge kõrvapõletik iseenesest haigusest paranemisega. Kui aga arst tuvastab visuaalsel läbivaatusel tugeva kõrvapõletiku ja ka põletikunäitajad veres on kõrged, antibiootikumidest tõhusamat ravi pole.

Nohu mitte välja nuuskamine võib tuua tüsistusena ka põskkoopapõletiku. „Põskkoopad ja ninaõõs on ühendatud, nii tekib põskkoopas põletik sageli just pärast nohu, enamasti 5-7 päeva haiguse algusest,” seletab dr Alliksoo. „Lisaks ninast tulevale mädasele kollakas-rohelisele eritisele võib esineda halb enesetunne, palavik, tuim peavalu, valu ja raskustunne põskkoobaste ja otsmiku piirkonnas.” Ravi on põletikuvastane, antibiootikumidele lisaks tuleb jätkata nohu ravi.

Kaitse end nohu vastu!

Lapse organismi vastupanuvõimel mängivad rolli lihtsad asjad nagu piisav uni, täisväärtuslik toit, rõõmus meel ja karastamine. Stressis ja nutvad lapsed on haiged sagedamini.

D-vitamiini vaeguse vältimiseks soovitatakse lastele anda igapäevaselt D-vitamiini.

C-vitamiini preparaatidest võib abi olla, laste puhul eelista C-vitamiini allikana kodumaiseid marju: astelpaju, mustsõstraid, vaarikaid, mustikad, jõhvikad ja pohli.

Küüslaugu söömine võib aidata külmetushaigusi ennetada ja leevendada, aga ninna ei maksa seda kindlasti panna!

Immuunsüsteemi tugevdavad ka biopiimatooted ja probiootikumid.

Sage ja korralik kätepesu, värskes õhus viibimine ja ruumide tuulutamine aitavad vähendada nakatumise riski.

Köhimise ja aevastamise ajal tuleks suu katta ühekordse pabertaskurätiga või varrukaga, sest peopessa köhides satuvad sinna haigustekitajad, mis sealt hõlpsasti edasi levivad.