• Vaktsineerimine

Vähemalt kuu enne reisile minekut on soovitatav külastada perearsti või reisimeditsiini kabinetti ning nõu pidada, kas soovitud sihtkohta reisimiseks võiks lasta end ja lapsi vaktsineerida. Vaktsineerimised tuleb varem ära teha, sest organismi kaitsereaktsiooni tekkimiseks on vaja aega. Kui on aga kavas sõita reisile viimase hetke pakkumisega, tuleks valida sihtkoht, kus nakkushaiguste oht on väiksem.

  • Reisikindlustus

Kindlasti tasub enne reisi sõlmida reisikindlustus. Väikeste laste vanematel on soovitatav sõlmida ka reisitõrkekindlustus, mis võimaldab juba tehtud kulu hüvitada, kui ootamatu haiguse tõttu tuleb reis edasi lükata või ära jätta. Kui juhtub, et äge haigus hiilib ligi vahetult enne pikalt kavandatud väljasõitu, oleks hea pöörduda oma perearstikeskusesse, kus hinnatakse sinu või lapse tervislikku seisundit ja antakse asjakohast nõu. On olukordi, kus saab osutada kiiret abi, kuid võib ka juhtuda, et tervise seisukohalt oleks targem reis edasi lükata.

Kõhutõved on reisides sagedased

Kõhutõbe võivad põhjustada erinevad bakterid ja viirused, nakkuse allikaks võib olla kohapealne toit ja vesi, aga ka näiteks mustad käed. Seetõttu tuleks kindlasti tarbida töödeldud toitu ja puuviljad enne söömist puhtaks pesta. Ka käsi tuleb pesta tihti ja korralikult. Eriti oluline on kätepesu lastel, kel on kombeks oma käsi suhu pista. Joogiks tuleb tarvitada ainult pudelivett.

Kui kõigist ettevaatusabinõudest hoolimata peaks tekkima kõhulahtisus, on väga oluline juua palju vett. Eestist võiks kaasa osta mineraalide kadu vältivat pulbrit. Lisaks võib võtta söetablette või Smectat ja erinevaid probiootikume. Probiootikumide kuuriga võiks alustada juba kodus olles, et kõht harjumatule toidule paremini vastu peaks. Kui oma soole mikrofloora on korras, on võimalus, et kõhuviirustesse nii kergesti ei nakatuta. Täiskasvanud saavad kõhulahtisuse korral kasutada loperamiidi, aga väikelastele seda anda ei tohi. Kui laps oksendab vaatamata korralikule veejoomisele ning kõrge palavik ja kõhulahtisus püsivad, tuleb kindlasti pöörduda kohaliku arsti poole Igasuguste arstiabi saamisega seotud probleemide vältimiseks tuleks kindlasti juba enne reisi sõlmida tervisekindlustus.

Harjumatu toit võib vahel põhjustada hoopis vaevavat kõhukinnisust. Sellisteks juhtudeks võiks reisil kaasas olla Microlax.

Kaitse end ja lapsi päikese eest

Päikesepõletuse vältimiseks tuleks päikesekreem valida vastavalt nahatüübile. Lapse päikesekreemi kaitsefaktor võiks olla vähemalt 30. Näol, kus nahk on õrnem, peaks kasutama kreemi, mille päikesekaitsefaktor on 50. Päikese käes peab lapsel peas olema puuvillane müts või rätik. Päikesekreem ei paku kaitset igavesti, vaid last on sellega vaja korduvalt kreemitada. Intensiivse päikese korral on soovitav lapsele selga jätta ka näiteks heledat värvi puuvillane pluus.

Kui päike on liiga teinud

Kui päike on siiski liiga teinud, sobib põletuse korral nii lastele kui ka täiskasvanutele teepuuõli sisaldav hüdrogeel. Sellel on desinfitseeriv ja põletusnähte leevendav toime, jahutades põlenud nahka vähem kui viie minutiga. Samuti võib seda kasutada kergemate marrastuste ja näiteks ka putukahammustuste korral. Päikesepõletusele järgnevaid hilisemaid vaevusi, nagu näiteks naha kuivus ja sügelemine, leevendavad niisutavad kreemid ja piimad tundliku naha hoolduseks mõeldud baassalvide sarjadest, olgu selleks siis Essex, Sebamed või Eucerin. Nende sarjade hulgast leiab ka lapse jaoks sobiva vahendi.

Ole valmis ootamatuks allergiaks, külmetuseks või vigastuseks

  • Allergia

Reisiapteegis peaks kindlasti olema allergiatabletid, sest vahel võib kas palju päikest, uued toidud või tundmatud taimed lapsel ülitundlikkust põhjustada. Väikelastele sobib kõige paremini allergiavastane ravim lahusena, sest seda on lihtne täpselt doseerida ja toime on kiirem. Selleks saab perearst enne reisile minekut sobiva retseptiravimi välja kirjutada.

  • Külmetus

Soojal maal peaks siiski valmis olema ka külmetuseks, mida võivad põhjustada konditsioneerid, tuuletõmme või pikaks veninud veemängud. Seetõttu peaks reisile kindlasti kaasa võtma palavikku alandavaid ravimeid, olgu selleks siis kas paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldav suukaudne lahus väiksematele lastele või tabletid suurematele.

  • Vigastus

Lapsed armastavad joosta ja ronida ning vahel võib juhtuda õnnetusi. Seepärast peaks käepärast olema haavapuhastusvahend. Antiseptikumidega käivad käsikäes kõikvõimalikud plaastrid ja sidumisvahendid, millega puhastatud haavapind katta. Lastega peredele soovitame erineva suurusega ja laiusega plaastreid ja sidemeid. Mugav on kasutada isekleepuvaid sidemeid. Plaastrite valikus on nii antibakteriaalseid hõbedaioonidega kui ka kiletatud pinnaga veekindlaid plaastreid. Geelplaastrid püsivad nahal teistest paremini, on pehmed ja sobivad ka villile. Samuti on apteekides olemas haavaliim aerosoolis, mis on ka veekindel. Apteekriga konsulteerides leiad kindlasti sobivad vahendid oma reisiapteeki.

Allikas: Südamepteek