Kooliõdede poole pöördumine aga sagenes. Pöördumiste peamisteks põhjusteks on endiselt pea- ja kõhuvalu, külmetus- ja respiratoorsed haigused, väsimus, raskus uinumisel või erineva raskusastmega traumad. Samas on kasvamas nende õpilaste arv, kes pöörduvad kooliõe poole tervisealase nõustamise sooviga.

Laste tervisenäitajate positiivseks muutuseks mullu oli alakaaluliste (2013. a 3,0%, 2014. a 2,8%) ja kõrgenenud vererõhuga (2013. a 2,0%, 2014. a 1,8%) laste osakaalu väike langus. Ka koolis toimunud raskete õnnetusjuhtumite ja vigastuste arv langeb järjepidevalt - 764 juhtumist 2011. aastal kuni 395 juhtumini mullu.

Mullu vaktsineeriti Tallinna koolides 7 521 õpilast, keeldumisi oli 273, mis moodustas 3,63% vaktsineeritud laste arvust. Lapsevanemate vaktsineerimisalaste otsuste mõjutamiseks peavad kooliõed analüüsima, kuidas edaspidi paremini selgitada immuniseerimise tähtsust nakkushaiguste ennetamisel.

„Rõõmustavaks võib lugeda koolitraumade olulist vähenemist, mis on korraliku ennetustöö ja kooli keskkonnatingimuste parandamise otsene tulemus,“ märkis SA Tallinna Koolitervishoid nõukogu juht abilinnapea Merike Martinson. „Samas teeb murelikuks vaktsineerimisvastaste hoiakute pidev süvenemine ja puudulik koostöö koolimeedikute ja perearstide vahel. Kindlasti tuleb enne järgmise õppeaasta algust perearstide ja –õdede seltsi esindajatega kokku istuda ning lõpuks paika panna, mida ette võtta, et teave laste terviseseisunditest paremini liiguks ja midagi olulist ei jääks kahe silma vahele.“

Kooliõe üheks peamiseks tööülesandeks on õpilase terviseseisundi ja arengu süstemaatiline jälgimine, et varakult avastada terviseriskid ning koostöös õpilase, lapsevanema ja koolipersonaliga tegutseda parema tervise saavutamiseks. SA Koolitervishoid hõlmab praegu 70 kooliõde ja kaht arst-nõustajat, kes tegelevad 87 kooliga, kus õpib 44 886 õpilast, neist 1092 erivajadustega.