See reegel on nii lihtne, kuid niisama lihtsalt läheb see ka meelest. Telefon on ju pidevalt kasutuses, mõnikord pole käed just kõige puhtamad. Puhasta oma telefon ja sa näed, et pildid on kohe selgemad.

Ära hakka zoomiga vaeva nägema, mine lihtsalt lähemale

Nutitelefonide pildistamisvõimsus on muidugi päris hea, kuid zoomi kasutades mitte enam nii hea — võid zoomides kaotada nii parima kvaliteedi, kui ka kiirelt mööduva lapsega seotud erilise hetke, mida pildistada soovisid.

Resolutsioon pane parima peale

Kui sinu telefon seda võimaldab, siis tee seda. Madala resolutsiooniga ja zoomi kasutades tehtud pildid pole kindlasti need, mida pärast naudid. Telefoniga tehtud pildid tulevad kõrge resolutsiooniga igatahes ilusamad ja neid saab siis pärast ka televiisorist ja arvutist naudinguga vaadata.

Jälgi, et lapse nägu ikka näha jääks

Selleks on telefonidel HDR reziim. Paljud ei viitsi süveneda telefonide funktsioonide üksikasjadesse, kuid parimate piltide nimel tasuks seda valdkonda siiski pisut uurida. HDR abil saad vältida olukorda, kus pildistad toas oma last, kuid aknast tulev taustavalgus on nii hele, et lapse nägu jääb pildile üksnes musta kontuurina. Sa ju ei taha, et lapse sünnipäevapiltidel oleks vaid laste siluetid. Ka õues pildistades võib selline olukord ette tulla, et pildistatava nägu jääb tumedaks, sest laps on varjus, kuid tema selja taga on hele valgus. HDR sisselülitamise abil jääb sellistes oludes ka lapse nägu näha.

Videvik on sinu sõber

Kui lähete lapsega välja ajal, mil päevast hakkab õhtu saama, kasuta juhtust ja tee seda kuldset päikeseloojangueelset valgust kasutades oma lapsest kauneid pilte. Värvid on ilmekamad, pildid sügavamad.

Kasuta sarivõtteid

Kui soovid tabada kiirelt mööduvat hetke, siis lülita sisse sarivõtted. Osadel telefonidel on see funktsioon olemas, teistel tuleb app alla laadida. Kui laps puhub tordilt küünlaid, teeb vettehüpet või jookseb koeraga võidu, siis tee sarivõtted, hiljem vali parim välja ja kustuta ülejäänud. On programme, mis ka ise parimat võtet pakuvad.

Taba hetke

Paljud parimad pildid tulevad poseerimata. Las su laps harjub sellega, et telefoniga tema läheduses askeldad ja et ta ei pea sulle alati poseerima, kui telefon käes talle lähened. Spontaansed, mitteposeeritud pildid võivad olla imeliste lugude jutustajad.

Ole loominguline

Unusta mõnikord need tavalised pildid, kus laps lihtsalt seisab selle, teise ja kolmanda asja taustal. Katseta erinevaid nurkasid, pildista oma last näiteks nii, et oled ka ise kõhuli maas või keskendud vaid detailidele. Mängi ja ära karda eksida, telefoniga pildistamine on ju nii lihtne — saad kohe tulemust näha ja vajadusel parandada.

Vaata, mis jääb lapse selja taha

Päriselt, see on oluline. Muidu avastad, et laps on küll ilusa peokleidi ja õnneliku näoga pildil, kuid taustal turritab kortsus kilekotipusa, riietekuhi või jookseb kaadris ta selja tagant parasjagu läbi väikevend, kel vaid aluspüksid jalas. Õues pilte tehes vaata samuti, ega lapse selja taga kaadris näiteks prügikaste või muud sellist pole, mille vaatamist sa pärast ei naudi. Ka sinu armsast lapsest tehtud rannapildid võivad poole oma ilust kaotada, kui oled küll last pildistanud, kuid kaadris domineerib tema asemel hoopis hiigelmamsel, kes pildistamise ajal teie kõrval peesitas.

Katseta fotoappidega

Tõesti, need ei ole ainult teismeliste jaoks välja mõeldud. Sa tunned end lausa fotokunstnikuna, kui sellega alustad!

Foto: Scanpix/PantherMedia