Teed lapse eest kodutööd ära

Sa võid ju üritada kasvatajat lohku tõmmata, aga nad saavad ikkagi aru, kas koduse ülesande on ära teinud laps või lapsevanem. Kõige uhkemad ja julgemini suhtlevamad on need lapsed, kes alati koduseks tööks antud ülesanded ise ära teevad – kirjutavad siia-sinna vonklevate kõverate tähtedega, kleebivad fotosid ainult ühest nurgast ja kärbivad neid kääridega nii, et fotol kujutatud inimestel puuduvad pead. Kui nad oma töid esitlevad, siis löövad nad üleni särama. Lapsed, kes koduse ülesande vanemal ära teha lasevad, ei väljenda eriti tundeid. Nõuanne: kui laps kodutöö juures abi palub, leia selline abistamisviis, mis jätab lapsele võimaluse nii palju kui võimalik ise ära teha.

Annad kaasa lõunasöögi, mis on nagu restoranimenüü

Kasvatajad ei suuda lõuna ajal tegeleda ainult ühe lapsega, kelle söögireeglid algavad nii: soojendage, lõigake, kloppige, purustage … Kui te lapsele, kes lastaiaitoitu ei söö, lasteaeda toidu kaasa panete, siis olgu see koheselt söömiseks valmis. Kasvatajad ei salli sedagi, kui kehtestatud reeglitest ei hoolita ja lasteaeda tuuakse komme või muid maiuseid. Kui tahad oma last premeerida, kirjuta talle armas kirjake – see mõjub, täiesti kindlasti.

Ignoreerid lasteaiast saadud teavet ja kaebled samal ajal, et ei tea mitte millestki mitte midagi

Sa ei ole kursis sellega, et pidid projekti jaoks kingakarbi lasteaeda kaasa võtma? Aga see oli kirjas möödunud nädalal sulle saadetud e-kirjas: reedel palun anna lapsele kodust kaasa kingakarp. Sellest räägiti sulle personaalselt ka siis, kui sa lapsele lasteaeda järele minnes ninapidi telefonis istusid ja ekraani üles-alla kerisid. Kasvatajate jaoks on äärmiselt frustreeriv, kui lapsevanemad sellest, mis lasteaias toimub ja millest nad teadlikud peaksid olema, midagi ei tea. Sest nemad ju kulutavad igal nädalal mitmeid tunde kõigile e-kirju kirjutades ja lasteaias toimuva kohta infot jagades.

Üritad lapsele järele tulles kasvatajaga millestki olulisest vestelda

Sinu jaoks võib lapsele pärast tööpäeva lasteaeda järele tulemine küll kõigi päevastest tegevustest kõige kergem näida, kuid kasvataja jaoks on asjad teisiti. Ta tervitab kõiki saabuvaid lapsevanemaid, suhtleb nendega ning üritab igaühele võimalikult palju tähelepanu pöörata. Kusjuures raske tööpäev on tal juba selja taga ning lisaks vanematele viibib läheduses paarkümmend väikest kõrvapaari, kes kõik kuuldu hoolikalt salvestavad. Võõraste laste käitumisprobleemide arutamine, ega ka isiklike asjade klaarimine kõikide juuresviibijate kuuldes ei ole asi, mida peaks keset kojuminekusaginat tegema. Anna lihtsalt kasvatajale teada, et sul on teema, mida soovid temaga arutada ja leppige kokku kus ja millal.

Tood lapse lasteaeda või eelkooli koos mänguasjadega

Loomulikult kasvatajad teavad, et mõnel juhul on lapse hommikul õigeks ajaks lasteaeda toimetamine problemaatiline. Kuid püüa vastu seista sellele, et ta tuleks, süli erinevaid mänguasju täis. Kodused mänguasjad võivad lasteaias probleeme tekitada – omanikul on neid raske teistega jagada, tõmbavad tähelepanu kõrvale, lähevad kaduma. Ja pealegi ei kuulu kasvataja töö hulka selle jälgimine, kas iga laps kaasa toodud mänguasja õhtul koju kaasa ka võtab. Kui lapse lasteaeda toomine endast probleemi kujutab, siis räägi sellest kasvatajaga – leiate koos sobiva lahenduse. Tavaliselt on lasteaedades ka spetsiaalsed päevad, mil võib oma mänguasjadega tulla.

Ei jaga olulist infot

Kas laps on halvemini sööma või magama hakanud? On tal mõne toiduaine suhtes hiljuti allergia välja löönud? Kas sina ja su partner olete viimasel ajal rohkem reisima hakanud? Kolite eeloleval nädalavahetusel uude elukohta? On teil peres hiljuti keegi surnud? Igasugune asi, mis lapse igapäevasest rutiinist kõrvale kallutab, tekitab lasteaias käitumismuutusi. Sestap, et last rühmas või koolis toetada ja aidata, on oluline, et õpetaja teaks kodus toimuvatest muutustest ja uutest arengutest. Aga taas - need ei ole asjad, mida kõva häälega üle riietusruumi arutada.

Ei ilmu õpetajaga määratud kohtumisele

Tavaliselt toimuvad lapse arengule keskenduvad vestlused vanematega kaks korda aastas. Need pole kuigi pikad, pigem lühikesed. Hilinemine või üldse mitte kohale ilmumine või vestluseks määratud aja jooksul telefoni pika telefonikõne pidamine näitab õpetajale seda, et tema professionaalset panust ei austata. Selline käitumine saadab ka sõnumi, et sa ei ole oma lapse arengust ja sellest aktiivselt osalemises huvitatud.

Riietad lapse rõivastesse, mida ei tohi ära määrida

Kasvatajad peavad lapsevanematele regulaarselt meelde tuletama, et lasteaed on lõbus koht, kus võib end vahel ka pealaest jalatallani ära määrida. Kuid ikkagi saadavad mõned vanemad aeg-ajalt oma lapsi lasteaeda selliste rõivastega, mida ei tohi mingil juhul ära rikkuda. Ja loevad veel sõnad ka peale: ei tohi mustaks teha! Kui aga laps saabub koju nagu väike tipi-täpiline maal, on see kindlaks tõenduseks sellest, et tal oli tõeliselt vahva päev.

Tood haige lapse lasteaeda

Kas sa oled kunagi laatsaretti näinud? Kui ei, siis tea, et laatsaret on see, kui lasteaeda on toodud hulk palavikus, nohuseid ja köhivaid lapsi. Ära tee seda!

Mangud detailset infot teiste laste kohta

On päevselge, et vanemad muretsevad, kuidas teiste laste käitumine nende oma võsukese käitumist mõjutab. Kuid nad võiksid siiski kasvatajat nii palju usaldada, et lubavad tal professionaalselt käituda ja igasuguste olukordadega toime tulla. Lapsevanemad ei tohiks teistest lastest ja nende vanematest halvasti rääkida. Ja kui lasteaeda on ilmunud uus kasvataja, siis senine kasvataja teeb sind temaga meeleldi tuttavaks, kuid ei jaga taustainfot – kes ta on, miks ta tuli jms. Selliseid reegleid järgitakse kõigi, s.h. sinu lapse huvides.

Asud raskes olukorras kohe kaitsepositsioonile

Eelkõige võetakse kaitsepositsioon sisse siis, kui kasvatajad hakkavad rääkima lapse käitumisprobleemidest või arenguprobleemdest. Loomulikult saavad kasvatajad aru, et need teemad on lapsevanemate jaoks rasked (ikkagi oma laps ju!), kuid nad on kõik läbi mõelnud ja tahavad sulle teada anda, et koostöös jõuate te parimate tulemusteni. Ole suhtlemisaldis, ära sulgu endasse!

Arvad, et kasvataja töö on kerge

Pikk suvepuhkus jne … tundub lihtne ja mõnus, eks? Kuid tegelikult pole see sugugi nii. lasteaiaõpetaja peab üheaegselt olema nii juhendaja, meditsiiniõde, järelevalvaja, nööri mööda talutaja, kõigi laste pidevalt tegevuses hoidja. Ta peab suutma õue minnes välisriided korraga selga panna 20 lapsele, ja tuppa tulles need ära võtta. Kusjuures neli last tahavad just siis tingimata tualetti minna, kolm püüavad mingit mängu mängida ja üks on end pealaest jalatallani riidesse toppinud, kui avastab, et unustas tunkede alla panna sooja aluspesu või jalga sokid. Ja kui kasvataja satubki paariks päevaks aastas rannaliivale peesitama, siis usu – ta on selle igati ära teeninud ning laeb ennast seal uuteks tööpäevadeks nii vajaliku energiaga.

Allikas: purewow.com