Olen olnud uhkelt ja väsinult koduperenaine

Viimased kaks aastat olen veetnud iga argipäeva hommiku lapsega trennides ja vaba päeva mängutoas käies, koristanud, teinud süüa, veetnud terve perega aega, pannud lapsed magama ning siis olnud nii väsinud, et kell kümme õhtul olen juba ise pikali, silmad kinni.

Ma ei loobu mitte mingi hinna eest oma koduperenaise ametist. Ma kavatsen endiselt käia lastega trennides, koristada ja kujundada kodu, teha süüa ning kõike muud pere ja koduga seonduvat. Ma olen Eesti naine ja ma olen tugev. Ehkki see pole alati lihtne olnud.

Kui ma oma esiklast ootama jäin, siis pidin loobuma senisest elust ehk show-programmi tegemisest. Ma ei olnud harjunud paigalseisuga ja otsisin aktiivselt tegevust, mis annaks mulle põnevust. Üks ebameeldiv kogemus raseduse alguses viis mind selleni, et hakkasin pidama blogi. Sain ennast maandada, kuid ütlen ausalt: tundsin end üksikuna.

Kristiina-Sandra Saumann

Lapsevanema üksindus

Oleme mehega oma seltskonnas esimesed lapsevanemad ja raske on olla rase ning ema või isa, kui ei ole tuttavaid, kellega oma teekonda jagada. Muidugi on meil vanemad, kes on toetavad ja armastavad, aga 30 aasta tagused kogemused ei aita igas tänapäeva küsimuses. Ajad muutuvad ja mälu hääbub …

Poole raseduse pealt hakkasin unistama uue elu keskusest – kohast, kus kohtuda teiste rasedate ja lastevanematega. Enamik meie mängutubasid pakub küll võimalust teiste emadega suhtlemiseks, kuid samal ajal on vaja ka väikelapsel järel joosta ja jälgida, et ta kuskilt mängumajakese teiselt korruselt end pea ees alla ei veeretaks. Aga mina tahaksin lapse pideva jälgimise kõrvalt korra ka lihtsalt aja maha võtta ja end maandada, kuulata loengut või teha mõni iluprotseduur. Mõtlesin, et tuleb selline koht ikka ise ära teha! Soov suhelda inimestega, kellega jagada oma uue elukorralduse muresid ja rõõme, kogemusi ning ideid, saada ja anda nõu, oli nii suur, et isegi mu elukaaslane Hardi mõistis seda ning toetas minu ideed ise selline keskus luua.

Kristiina-Sandra Saumann

Unistus ärkab ellu!

Nüüdseks ongi minu unistus saanud reaalsuseks. Avasime T1 Mall of Tallinnas Momzone’i heaolukeskuse spetsiaalselt rasedatele ja väikelaste emadele. Momzone on täpselt selline koht, millest ise nii väga puudust olen tundnud ja sobib just selleks, et ema saaks korra diivanile maha istuda, kohvi juua ning soovi korral kas vaikida või kõik oma emotsioonid julgelt valla lasta.

Kuna ma lasteaia usku ei ole, siis lisasime keskusele ka lastetoa. Mina usun, et emana ei peaks ma seisma valiku ees, kus enda vajaduste eest hoolitsemiseks peaks lapsed pikkadeks päevadeks kusagile mujale saatma. Üritan luua kohta, kus ema saab lasta enda heaolu eest hoolitseda (teeme koostööd iluteenindajate, imetamisnõustaja, terapeutide ja paljude teistega) ning võtta lapsed endaga kaasa. Minu unistuste emmede ala sobib kasvõi selleks, et ema saaks istuda sülearvutis ja teha tööd, samal ajal kui lapsed kõrvalruumis pallimeres mängivad. Mis iganes ettevõtmisi meie keskuses ka ei toimuks, ema ei pea nendest osavõtmiseks otsima oma lastele hoidjaks võõrast tädi. Samuti ei pea last liiga vara lasteaeda panema, kui on soov ka ise midagi teha.

Ma ei vali karjääri pere asemel. Ma valin kõik korraga.

Kristiina-Sandra Saumann

Kristina loodud Momzone on eriolukorra järgselt taas uksed avanud ja tasapisi tehakse tööd selle nimel, et sügisest püsivamalt avatud olla.

21.07 on Maanteeamet Momzones rääkimas laste ohutust sõidutamisest ja turvavarustuse valimisest ning 5. augusti hommikul on oodatud vestlusringi üksikemad, kellega tuleb kohtuma MTÜ Isata Laste Heaks esindaja.

Kristiina-Sandra Saumann


Jaga
Kommentaarid