Lapse head und soosib selline voodi paigutus, kui vanemate voodi ja lapse voodi jaluts on teineteise poole suunatud. Pole oluline, mitu ruumi või mitu seina jääb teie vahele. Kui jalad on üksteise poole suunatud, toimub öösiti lapse ja vanema vahel suhtlemine. Laps tunneb end kindlalt ja magab rahulikult. Ema süda on rahul, sest ta „kontrollib” lapse heaolu.

Hea une jaoks on vaja turvalist pesakohta, soovitatavalt nurka. Kuna laps magab voodis üksinda, siis on parem, kui üks voodi külg on lükatud vastu seina. Veel parem kui nurka, sest nii tekib hea turvaline yin-tsoon.

Foto: Margaret

Neljaaastane laps oskab öelda, mis talle meeldib ja mis mitte. Kaasake väike poiss või tüdruk kindlasti oma ruumi kujundamisse. Vanemad kurdavad, et lapsed ei taha oma toas püsida. Kuid kui laps on iseennast ja oma energiat pannud ruumi loomisesse, siis püsib ta oma toas palju paremini.

Kuni 3-aastase väikelapse toas domineerib yin-energia. Eelistada tasub tapeeti, mahedat valgust, mitteläikivaid materjale, tekstiili, madalat mööblit.

Ruumi sobivad taustavärviks rahulik toon, kuid aktsentidena erksad värvilaigud, seintele joonistatud pildid. Laps armastab värve, see toob rõõmu ja helgust ellu.

Esimene värv, mida väikelaps avastab ja kogeb on punane.

Toas vältida teravate nurkadega esemeid ning ruumi ei kuulu tugevad parfüümid. Kasutage lapse toas muusikat, helisid, riputades voodi külge kellukesi ja kõristeid, mis sunnivad last tõusma ja arenema. Heli peab olema mõnus, tekitama hea enesetunde ja huvi kellegi või millegi vastu.

Toa mööbel peab vastama kasutaja vajadustele ja tema pikkusele, et last hästi ja samas mugavalt hooldada. Imiku puhul siis ema ja väikelapse puhul lapse pikkusele.

4-7 a lasteaialapse toas on nii yang mängu- kui ka yin magamisnurk. Kui võimalik, siis kujundada kaks erineva iseloomuga ruumi: aktiivne mängutuba ja rahulik unelev magamistuba.

Lastele sobib ida energia. Seega lastetoad asugu maja ida- või lõunaosas.

Mänguasjade parim ladustamise viis on kastid. Lahtised riiulid on lapsele ebamugavad, sest tal puudub arusaamine korrashoiust.

Liiga aktiivsele lapsele sobivad külmemad, rahustavad toonid. Apaatsusele kalduvaid lapsi tasub stimuleerida erksate värvide abil.

4-aastase ja vanema lapse toas on soositud ronimisredelid, köied ‑ kõik see aitab lapsel tundma õppida oma keha, enese valitsemist, saada kindlust oma oskustes ja võimetes.

Foto: Steffi