Millal pesta käsi?
Kui nad tunduvad mustad muidugi. Aga ka alati enne söömist, peale õues käimist, peale tualeti külastamist, peale nina nuuskamist ning peale looma silitamist.
Kui soovitakse spetsiaalseid desinfitseerivaid tooteid kasutada, tuleks eelistada kõrge (vähemalt 60%) alkoholi sisaldusega tooteid, mis aitavad viiruseid ja baktereid tappa ning mille toime on kliiniliselt tõestatud. Paraku kosmeetikaletis müüdavad antiseptilised geelid ei pruugi nii efektiivsed olla. Viimaste nädalate jooksul on hüppeliselt kasvanud käte puhastamiseks mõeldud desinfitseerivate vahendite müük, kuid oluline on siinkohal meeles pidada, et need tooted on siiski täiendavad kaitsevahendid. Number üks peaks olema ikkagi korralik, vähemalt 20 sekundit kestev käte pesu sooja vee ja seebiga. Seda vana tarkust tasuks ka igapäevaselt lastele meenutada ja alles pesemisvõimaluse puudumisel tarvitada antiseptikume.

Tugevda immuunsüsteemi
Mida inimene saab veel haigestumise vältimiseks teha, on hoida oma immuunsüsteem tugev - toituda tervislikult, puhata piisavalt ja vältida üleliigset stressi. Apteegi toidulisandidest aitavad kaitsevõimet tugevdada sipelgapuukoore ja punase päevakübara preparaadid, samuti tsink ning C- ja D-vitamiin. Lastele on populaarne toidulisand leedrimarjasiirup.
Nakkusi aitavad ära hoida ka viirusevastased ninaspreid ja kurgutabletid. Need tooted takistavad viirustel paljuneda ja moodustavad haigustekitajate vastu barjääri. Haigestumise vähendamiseks või isegi ärahoidmiseks tuleks ninaspreisid kasutada kindlasti enne rahvarohketesse kohtadesse ja õue minekut ning õhtul enne uinumist.
Kui inimene on siiski nakatunud ja avalduvad esmased sümptomid, on köha ja kibeda kurgu jaoks head eukalüpti ja teiste eeterlike õlide segust saadud kapslid. Ravim desinfitseerib hingamisteid ja sobib paljudele, näiteks ka diabeetikutele ja rasedatele, kuna puuduvad teiste ravimitega koostoimed, Osad kapslid sobivad ka alates 3. eluaastast.
Algav haigus

Algavale haigusele annavad leevendust ka kuumalt tarbitavad gripiteed. Gripitees sisalduv paratsetamool vähendab valu ja palavikku, C-vitamiin aitab organismi tugevdada ning pseudoefedriin teeb nina lahti. See kõik aitab enesetunnet parandada, kuid kindlasti tuleb jälgida maksimaalseid tarbitavaid koguseid ning mitte tarvitada seda üle nädala, muidu vähendatakse enda organismi vastupanuvõimet.
Gripiteed alla 12-aastastele lastele ei sobi. Kui laps haigestub, siis palaviku ja valu vastu saab abi lastele mõeldud paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavatest siirupitest või närimiskapslit.
Nina loputamiseks soovitan meresoolalahust, mis loputab limaskestadelt välja viirustekitajad ja allergeenid ning ühtlasi niisutab ka nina, aidates ninal korralikult oma tööd teha. Meresoolalahust võib kasutada juba imikutel alates 3. elukuust.
Palaviku kindlakstegemiseks peaks kodus olema kindlasti ka töökorras kraadiklaas. Üha populaarsemad on infrapuna termomeetrid, millega saab kehatemperatuuri mõõta ilma nahaga otsest kontakti omamata.
Viirushaiguste korral tuleks kindlasti jääda koju ja vältida kontakti teiste inimestega, et ravida end terveks ja vältida teiste nakatumist. Kui tekivad ägedad sümptomid ja tekivad probleemid hingamisega, tuleks võtta ühendust arstiga või kutsuda kiirabi.

Jaga
Kommentaarid