Niisiis, olles lugenud eilset artiklit, hakkasin seejärelt paaniliselt uurima ka mürgistusspetsialistide kommentaare õlide kasutamise ja ohtlikkuse kohta, võrdlesin neid sellega, mida esitatakse tõe pähe Fb-grupis ja olen täielikus segaduses.

Väga võimalik, et toode ongi täiesti okei, aga selle nimel, et toodet rohkem müüa, räägivad need, kes seda müüvad, igasugu imeasju kokku, selle suustsuhu reklaamiga jõutakse sinnamaale, et ütle vaid, mis mure on, ja igatahes õli aitab — määri sisse, pihusta tuppa või lausa tarvita seespidiselt!

Ilmselt seadsin end ka ise ohtu, sest seda 80-eurost superõli, mis peaks rakutasandil tegutsema hakkama, tilgutasin käele ja keelega lakkusn seda, sest mulle soovitati nii (kusjuures seda soovitas tuttav, kes ka kasutab) — issand, kuidas see kõrvetas! Nii valus oli! Mõtlesin, et mis nüüd lahti, andsin mehele ka proovida, no ta oli päris pahane ikka, et mida ma mürgitan teda. Tal tekkisid sellest ühest limpsimisest kohe kõrvetised.

Olin nii ehmunud ja mõtlesin, kas pean kõik oma õlid (mõned neist veel erakordselt kõrge hinnaga ostetud) majapidamisest välja viskama? Mingeid konkreetseid kasutusjuhendeid nendega ju ostes kaasa ei tule, infot, kuidas tarvitada, sain ikka just grupist ja nüüd siis selgub, et gruppides jagatavad soovitused on lausa ohtlikud?

Olen nii tänulik, et mu laps on parasjagu terve. Kui aga oleksin teinud nii, nagu soovitas üks aktiivne foorumikasutaja, kes väidab, et palavikualandajat kasutades jääb palavik kauemaks ja see süvendab haigust ning selle asemel olgu mantrad ja õli? Mis siis oleks saanud? Ilmselt see mantra korrutamine, mida lisaks õlile lapse kõrge palaviku korral soovitatakse, lapsele otsest kahju ei tee, küll aga on minu arvates ohtlik, kui pannakse üksteisele südamele, et kui tahad olla hooliv ema, siis palavikus lapsele palavikualandajat sa ei anna, hoopis õli on see, mis päästab.

Aktiivsemad õlide soovitajad ütlevad, et mingit ohtu pole, nende õlid on kõige puhtamad, kõiki õlisid (välja arvatud kolme) tohib tarvitada suukaudselt. Ja et peavoolumeediat, kus räägitakse ohtudest, ei tasugi uskuda, aga kahtlustan, et neil õlimüüjatel on lihtsalt oma müügieesmärgid, mille täitmise nimel nad sulle maad ja ilmad kokku lubavad.

Kas ahnus on nii suur, et ületab hirmu selle ees, et kellegi tervist kahjustatakse?

Lõpuks helistasin sõbrannale, kes on toidutehnoloog. Nojah, ta oli ikka täielikus hämmastuses, et on inimesi, kes soovitavad eeterlikke õlisid sisse süüa. “See on ju väärkasutamine!,” hüüatas ta mulle. Foorumis väidavad õlide müüjad muidugi, et need on täiesti ohutud, kuna on absoluutselt naturaalsed, aga kasutusjuhendit nendega ju kaasa ei tule ja soovitusi kasutamiseks saabki ainult grupist või nende jagatud linkidest, kus õli müüakse.

Ja mis mind veel hämmastab on see, et seal õlide grupis nad vist ise ka teavad, et nende tegevus pole päris puhas, sest kõige aktiivsem tegelene näiteks keelab enda arvamuste levitamist väljaspool gruppi. Alati on neid, kes tahavad teiste arvelt äri ajada, kuid kui sellega riskitakse inimeste, väikeste laste tervisega, siis see on ju lausa õudne, nagu järjekordne MMS!

Seal on suvalised inimesed, kes millesegi usuvad, kuid neil pole ju teadmisi, nende teadmised baseeruvad toote turundusbrožüüride ja kusagilt kuuldud soovituste baasil. Vahe on ju selles, et apteegist ostes annab sulle soovitused kaasa farmatseut, kes teab, kuidas organism toimeainetele reageerib, nendel soovitajatel, kes gruppides tarkusi jagavad, need teadmised siiski puuduvad, heausksed ja kohati naiivsed ostjad võivad väga kergesti tooteid kasutada valesti.

Ühesõnaga, toode võib olla iseenesest okei, aga viis, kuidas ja mis soovitustega ärilistel eesmärkidel seda levitatakse, võib minu meelest vägagi ohtlik olla.

Ma ei kavatse oma nime öelda, pole vaja, et ma grupist heiti saama hakkan. Välja astun ma sealt varsti niikuinii, õlid jätan siiski alles ja kasutan neid edaspidi palju teadlikumalt.