Foto: Pere ja Kodu

“Nüüd ma olen päriselt puruvana,” lausub Katrin pidulikult, olles ilmselgelt oma uue staatuse – puruvanadeks kutsutavat peale putukate Katrini sõnutsi Lõuna-Eestis ka vanavanaemasid – üle väga õnnelik. 3. august oli talle selle suve kõige ilusam päev. “Ma ju teadsin, et see varsti juhtub, aga kui see ühel hetkel käes oli, oli see lihtsalt imeline,” tunnistab Katrin. Ta oli poeg Ivole (49) tol päeval helistanud hoopis muu jutu pärast, kui sai ootamatu õnnitluse osaliseks: “Palju õnne, vanavanaema!” Hetkeks end kogunud, vastas Katrin pojale: “Palju õnne, vanaisa!”

See, et võime elada nii, et näeme oma lapselapselapsi, on Katrini arvates nii suur asi. “Vähe sellest, et vanavanaema on elus, ta käib veel isegi tööl – see on reaalsus, mis alles peab jõudma inimeste teadvusesse!” Ega ta isegi pole selle uue staatusega veel harjuda jõudnud. Natuke pelgab sedagi, kas lapselapselaps ikka edaspidi ka vahel ema juurde jõuab, sest eks vanavanemadki tahavad lapsukese elust osa saada. “Aga küllap ma lähen siis ise talle külla,” on tal varuplaan olemas.

Novembris esietenduvas Pere ja Kodu lastelavastuses “Mõmmi ja sõbrad” kehastab Katrin sama tegelast, ehk Mõmmi ema, keda mängis juba ligi pool sajandit tagasi telenäidendis. “Mõtlesin, et tähtede õppimine kulub ära ka tänapäeva lastele. Ma olen hästi praktiline inimene,” naerab ta.

Katrini enda lapsed õppisid tähed selgeks juba enne, kui nad “Mõmmit ja aabitsat” telerist nägid, aga vaatasid seda ikka rõõmuga.

Pikemalt loe SIIT!

Ivo Eensalu, tuntud ka kui Mõmmi

"Sel suvel võtsin ennast teatritööst vabaks. Eks ole tehtud kah. Varsti saab sada lavastust täis, mis ma lavale olen toonud. Mis ma ikka teen! Vanadus ajab hommikul enne kaheksat üles. Võimlen. Teen rahulikke venitus- ja sirutusharjutusi. Kõverdan käsi. Joon kohvi, loen lehed läbi. Naine Marika teeb putru. Söön.

Ja siis lähen aeda. Vaat see on tore! Meil on Kiilis suur aed ja aias nii palju tegemist. Ja siis on meil siilid! Kolm poega ja ema. Möödunud aastal läks mul kaks päeva elust selle peale, et lahendasin siilide kinnisvaraprobleeme. Naine teatas, et siilile tuleb maja teha. Ja esimese päeva õhtul, kui maja valmis sai, ütles naine, et teine maja on ka vaja teha. Tegin teise maja ka.

Ühes majas nad nüüd talvituvad, teist pole kasutusele võtnud. Väga toredad siilid. Söövad kõik ilus­ti ära, mis sa neile õhtul paned. Hommikuks on kausid tühjad! Ja siis on meil kass Joosep. Pärslane, lömmis ninaga, kollane. Varem on mul mitu koera olnud ja ma ei kujutanud ette, et minust kassiinimene saab. Aga Joosep on niivõrd kihvt ja hoiab meid, ootab akna peal, kui õhtul tuleme.

Ja siis ma olen tähele pannud... vaata, näitlejad on niisugused, et kui nad on mingi rolli teinud, millega rahvas neid seostab, siis nad pahandavad, et kurat, ma olen ikka muid asju ka teinud, ega see mu ainuke osa ei ole!

Mul on vastu­pidi. Mul on hea meel, et ma olen “Mõmmi ja aabitsa” Mõmmi. Mulle see meeldib. Ikka ja jälle astub keegi juurde ja ütleb, et on minu abil tähed selgeks saanud! Ma olen ühe põlvkonna eestlasi lugema õpetanud. See on ka suur asi!"

Pikemalt loe SIIT!

Katrin Karismaa-Krumm on taas Mõmmi emana ja Ivo Eensalu Mõmmina teatrilaval!

Lavastust "Mõmmi ja sõbrad" saab näha 1-10. novembril Kaja Kultuurikeskuses, piletid müügil SIIN.

Foto: Pere ja Kodu

Jaga
Kommentaarid