Kas ma olen kohe halb vanem, kui olen mõnikord lapsele laksu andnud?

Kui sa ka mõnikord oledki oma lapsele laksu andnud, pole sa sellega teda siiski elukestvalt kahjustanud ega ka teie omavahelist suhet lõplikult ära rikkunud. Sa suudad usalduse, armastuse ja hoolivuse taastada, sest lapsed andestavad oma vanematele väga palju.

Mõningad vanemad löövad oma last siis, kui on ise lapse teost väga ehmunud, näiteks kui laps jooksis ootamatult auto eest läbi või tegi muud ohtlikku. Lapsed saavad enamasti siis laksu, kui vanem on ise frustreeritud ega suuda teisiti olukorrale reageerida.

Kui lapsele laksu andmine ei käi sinu põhimõtetega kokku, kuid oled seda siiski teinud, sest ei suutnud oma emotsioone talitseda, siis tunned ilmselt süüd. Ära karda oma kahetsust ka lapsele näidata. Palu lapselt vabandust oma reaktsiooni pärast (kuid ära anna talle sellega võimalust õigustada tegu, mis sind nii endast välja viis). Sinu vabandamine annab lapsele võimaluse õppida, et kõik teevad vigu ja et vigu on võimalik ka heastada.

Lapse pidev füüsiline karistamine pole sugugi tulemusrikas viis oma lapse kasvatamisel. Positiivsel moel see last oma käitumist muutma ei motiveeri

Asi on juba tõsine, kui laps saab laksu pidevalt, see võib küll olla sinu meelest võimalus tema käitumist kujundada, kuid tegelikult väljendab see sinu suutmatust last teisiti distsiplineerida ja sinu sisemist soovi tema üle jõuga domineerida.

Kui sulle tundub siiski, et korralik laks lahendab olukorra paremini ja kiiremini, kui kõik muu, siis loe, mida see laks tegelikult lapsele õpetab:

  • See õpetab sinu lapsele, et vägivald on lubatud viis oma viha ja jõuetust väljendada ning vägivald on hea võimalus konflikti lahendamiseks
  • See õpetab sinu lapsele, et kellel jõud sellel õigus. (Tuleb aeg, kus ta saab sinust tugevamaks)
  • See õpetab, et läbi teistele põhjustatud valu valu saab oma eesmärke edukalt saavutada ja oma seisukohta peale suruda
Foto: Scanpix/PantherMedia
  • See kahjustab emotsionaalselt. Löömine lõhub sisemiselt nii sind kui last. Kas sa oled kunagi pärast lapse löömist ennast suurepäraselt tundnud? Nagu oleks millegi hea ja suurega hakkama saanud? Ei? Kui lööd last, siis see paneb sind järjest enam oma vanemlikes oskustes kahtlema. Kui lööd pidevalt last ja seejuures arvad, et toimid tema parema tuleviku huvides, siis vajate juba mõlemad spetsialisti abi.
  • See kahjustab lapse minapilti ja kahandab eneseväärikust. Laps, keda lüüakse, usub, et temaga on midagi valesti. Just tema endaga, mitte tema käitumisega. Sina, kes sa last lööd, tunned, et sinuga on midagi valesti. Sa saad seda tunnet parandada oma käitumist muutes. Kui see on raske, siis eemaldu füüsiliselt lapsest juba pinge tekkides ja lahenda olukord siis, kui oled rahunenud. Läbi vanemapoolse lapse löömise saavad kahjustatud nii lapse kui vanema minapilt.
  • See vähendab lapse usaldust ja lugupidamist sinu ja ühiskonna suhtes. Lugupidamise puudumine viib omakorda lapsepooles probleemse käitumiseni.
  • See viib lapse turvatunde kadumiseni ja ta võib hakata turvatunnet otsima kodust väljastpoolt.
  • See välistab teised efektiivsed suhtlusvormid. Kui sul on kombeks lapse distsiplineerimise eesmärgil talle laksu anda, siis kuhu edasi, kui lapsepoolne rikkumine on veel suurem, kas siis järgneb peks? Ära parem alustagi sellel rajal käimist.

Allikas: familyeducation.com