Alla kahesed on oma vanemate tähelepanu all kogu õhtu. Veidi vanemad vajavad huvitegevust või leiavad selle ise — loodetavasti ei satu nad omapead põlevate küünlate või lähedalasuva veekogu juurde. Teismelised aga osalevad pulmapeol enamvähem võrdsetel alustel suurtega.

Kui peanupud loetud, tuleks suunata mõtted pulmapeo olemusele. Näiteks kesksuvine taluhoovi pulmapidu, kus mõned imikud, kümmekond last vanuses 3+ koos eraldi palgatud järelvaatajaga ja paar teismelist tähendab, et pidu tuleb ülimalt armas ja loomulik. Samuti jätab see tore perepidu ka sooja emotsionaalse mälestuse lastele endile. Pisemad toimetavad ringi, suuremad saavad peo peetud ja elukogenum koolkond ütleks isegi, et just nagu vanasti.

Vastupidise näitena võib välja tuua selle, kui on plaanis teha talvine pulmapidu kajavate ruumidega mõisahoones ning külaliste nimekirjas on lausa mõnikümmend mudilast, siis on ette teada, et lõpptulemus võib olla raskesti kontrollitav, eriti tseremoonia osa — toimugu see siis kohapeal, kirikus või mujal.

Millega arvestada pulmapeol, kus on ka lapsed?

Üks pulmaisa kellest väga lugu pean ütles kord, et kui pulmakülaliste seas on 25 perekonda lastega, siis iga kord, kui kuskilt nuttu kostub, tõstab pead umbes poolsada inimest, et saada teada kas tema laps tegi või tema lapsele tehti. See tundus vägagi loogiline ja andis mõtteainet.

Lastega pulmapidu korraldades tuleb arvestada ka võimalike mõjudega pulmaeelarves. Laste järelvaataja, atraktsioonid ja toitlustus põhiliselt. Vajalikuks võib osutuda ka suurem peokoht või rohkem voodikohti. See kõik sõltub väga palju just laste arvust ja vanusest, näiteks kümme imikut pulmapeol ei tekita arvatavasti ühtegi lisakulu ja mõnel muul juhul võib ka üle tuhande euro juurde tekkida kulureale.

Kokkuvõttes pole õiget ega valet, ükskõik mida internetifoorumites ka ei väideta. Pulmapidu on iga pruutpaari jaoks erineva tähendusega ja see päev peaks olema täpselt selline nagu on pruutpaari soov. Erinevas eluetapis on meil erinevad eelistused selliste asjade osas ja seda peaksid pulmakülalised ja sugulased austama

Kuidas aga on lood oma lastega?

Oluline on silmas pidada, et oma laps on loogiline erand. Kui peokutsel anda mõista, et pulmapidu on lasteta, siis ei vaata keegi viltu, kui noorpaari enda laps on pulmapeol kohal. Pigem oleks veider, kui oma laps(ed) ei oleks sellise sündmuse juures.

Samas ei soovita delegeerida oma lapse järgi vaatamist mõnele lähedasele selleks päevaks. See on siiski pidu kõigi jaoks ning pulmakülalised võiksid olla ilma lisakohustusteta. Nende seas ka esivanemad ja sugulased.

Kui plaanid pulmapidu koos lastega, siis Pulmahanke veebikeskkonda on peatselt lisandumas võimalus leida hulganisti kogemustega järelvaatajaid nii oma lapsele kui ka kogu pulmapeo pisematele külalistele. Pulmade korraldamise kohta vaata rohtem SIIT!