Tõenäoliselt oled isegi märganud, et suur osa su vabadest päevadest kulub lapsele tegevuste leidmiseks ja planeerimiseks. Meile on justkui sisse kodeeritud, et laps ei tohiks hetkekski igavust tunda ning meie lapsevanematena peame tegema endast kõik, et musirullil kogu aeg tegevust oleks. Ka pikemal autosõidul anname talle mõne ekraani ette, et tal jumala eest igav ei hakkaks.

Aga oled sa kunagi mõelnud sellele, et last üle lõbustades võid sa talle hoopiski karuteene teha? Laps, kes ei ole harjunud niisama olema ja endale ise tegevust mõtlema, kasvabki üles teadmises, et päevas ei tohi/saa olla ühtegi rahulikku hetke ning see tähendab, et täiskasvanuna on tal väga keeruline ennast rahustada, lõõgastuda ja vabaks lasta.

Siin on kolm põhjust, miks igavus lapse arengu seisukohast ülitähtis on:

  • Iseseisvus
  • Kui laps jätta ilma kõikidest ekraanidest, jonnib ta tõenäoliselt üsna kõvasti, kuid saab peagi aru, et tegelikult on ka niimoodi võimalik elada ja hakkama saada.
  • Vaimne tervis
  • Uuringud on tõestanud, et meie aju vajab tegelikult rahu ja vaikust selleks, et normaalselt toimida. Aju protsessib kogemusi ja mälestusi ainult siis, kui me võtame aja maha ja lõõgastume. Pidevalt uusi stiimuleid saades ei ole ajul võimalik oma tööd õigesti teha.
  • Loovus. Loovus ja leidlikkus saavad avalduda ainult siis, kui laps peab ise mõtlema ja ise tegutsema.
Foto: Shutterstock
  • Ära anna järele. Kõigepealt kuuled sa tõenäoliselt vingumist ja hala, aga see on tegelikult hea asi! Laps peab oma negatiivsete tunnetega toime tulema ja neist üle saama, alles siis on tal võimalik keskenduda enda lõbustamisele mõnel uuel moel. Ära anna järele, kui laps kräunub su kõrval, et tal on igav ja ta sureb kohe maha, kui sa talle telefoni tagasi ei anna.
  • Näita eeskuju. Lülita telekas välja, raadio pane kinni, telefon käest ära ja istu lihtsalt vaikuses. Laps õpib sinu tegudest, mitte sõnadest, nii et pead olema eeskujuks ja näitama ette, kuidas korralik igavlemine käib!
  • Võta rahulikult

Drastiline muutus ei lähe kunagi libedalt, nii et arvesta juba varakult, et soovitud muutusi näed sa alles mõne aja pärast. Psühholoogid soovitavad, et alla kaheaastased lapsed tuleks üldse ekraanidest eemal hoida, 2-5aastased võivad telekat vaadata päevas maksimaalselt tunni ning sealt edasi võiks ekraaniaega olla max 2 tundi päevas. Kui su laps on olnud tõeline ekraanisõltlane, tuleb selline uus elukorraldus talle tõenäoliselt väga ebameeldiva üllatusena, kuid juba nädala-kahe pärast hakkab ta harjuma ning lõpuks tõenäoliselt naudib oma ekraanivaba ja muude tegevuste rohket elu.

Allikas: Bubhub