Foto: Shutterstock

See on sulle kingituseks, et just see laps tuli läbi sinu siia maailma, sinu koju elama. Ära võta teda kunagi kui omandit, vaid arenda ennast, et seda imelist kasvavat olendit tema arengul parimal viisil aidata ja inspireerida. Toeta teda, aita teda, naudi temaga koosoldus aega, kuid ära suhtu temasse kunagi, kui investeeringusse sinu tulevikku — tal on oma tee.

Foto: Shutterstock

Lase lapsel olla just see, kes ta tahab olla. Ära püüa teda vormida vastavalt sellele, kes ta võiks olla sinu meelest. Jutusta talle asjadest, mida sina oled oma elus teinud ja unistanud ja julgusta teda järgima tema oma unistusi, mitte sinu omi. Ainult nii tulevad meie maailma uued arengud.


Foto: Shutterstock

Päris armastus ei ole rumal kõikelubav armastus. Sa ei pea lubama lapsele kõike, mida ta küsib, vaid andma talle seda, mida ta tegelikult vajab. Päriselt armastades julged vastu võtta ka ebapopulaarseid otsuseid, kuid teed seda armastusega ja tema huvides.

Foto: Shutterstock

Pole mingisugust põhjust oma lapse teekonda täiskasvanuks saamise suunas lühendada. See on rada, millel pole võimalik tagasi pöörduda ja kui seda mitte läbi käia, jääb tal suur osa tulevikku kujundavast lapsepõlvest kogemata. Kui ta on laps ja käitub nagu laps — see on imeline. Kui ta on aga liiga vara sunnitud täiskasvanuks ja ta käitub nagu laps, see pole küps. Suurekskasvamisega ei pea kiirustama.


Foto: Shutterstock

Mida sa ikka elust nii väga tead, mida oma lapsele pidevalt õpetada? Kes oskab eluhetkedest rohkem rõõmu tunda, kas tema või sina? Kes on siis parem elukonsultant? Õpi hoopis sina tema võimest elu iga hetke täielikult sisse minna ja seda nautida ja anna talle omapoolset õpetust vaid põhiliste ellujäämisoskuste kohta. Jookske ja mängige, avastage koos maailma.

Foto: Shutterstock

Lapsed on tegelikult väga spirituaalsed, ära siis lämmata seda. Loo talle kasvukeskkond, kus meedial, religioonil, õpetajatel või sinu enda põhimõtetel ei ole võimalik lapse spirituaalsust liiga palju lämmatada. Selliselt kujuneb tema loomulik intelligentsus ja maailmatunnetus ilma, et ta ise sõnaga spirituaalne kokku puutukski.

Foto: Shutterstock

Kui sa lood tema ümber kogemusi hirmust ja ärevusest, siis kuidas saad loota, et ta tunneb oma elust rõõmu? Läbi tema kogemuse kujuvenad ju tema arusaamad elust. Parim, mis teha saad, on luua tema ümber elurõõmu ja armastust.

Foto: Shutterstock

Ära säti ennast pjedestaalile, kust on hea käske jagada. Olla boss, see on muidugi palju lihtsam, kui olla toetav ja mõistev kaaslane, kuid kas see on sinu lapsele parim? Parim on hoopis see, kui lood lapsega sideme, mis kasvab välja teievahelisest usaldusest ja sõprusest.

Ära sea eesmärgiks lapsepoolest austust

Foto: Shutterstock

See, mida otsid, on tegelikult sinu ja lapse vaheline armastav suhe. Kuid siiski ütlevad paljud vanemad oma lapsele: “Sa pead mind austama!” See, et sa tulid maailma mõned aastad enne teda, et sul on suurem keha ja mõned ellujäämisoskused, ei tee sinust automaatselt paremat ega austusväärsemat inimest.

Foto: Shutterstock

Laps järgneb sellele, mis on tema jaoks kõige atraktiivsem ja seda võivad olla paljud asjad: televisioon, koolis toimuv, sõbrad, sotsiaalmeedia, teised täiskasvanud ja kiljon muud asja. Et ta tahaks olla koos sinuga ja sinuga koos asju õppida ja kogeda, tuleb sul ennast arendada, tunda elust rõõmu, tegeleda asjadega, mis on köitvad… Siis tahab laps olla ka koos sinuga, siis on sul ka rohkem võimalusi teie ühistest eluhetkedest rõõmu tunda ja teie mõlema elu suurema rahulolu poole suunata.

Esmalt tuleb sul olla endal armastav ja elust rõõmu tundev inimene, alles siis saad aidata oma lapsel õnnelikuks kasvada.