Usalda oma last. Enamasti saab ta hakkama. Isegi kuuekuune suudab ise otsustada, missuguse mänguasjaga ta mängida tahab. Muidugi vajab laps paljuski sinu abi, kuid liigse abistamise ja tema eest asjade ärategemise ja äraotsustamisega muudad oma lapse hoopis abituks.

Lase lapsel olla tema ise

Avasta tema isikupära selle asemel, et kujundada teda selliseks, nagu sina soovid. Muidugi arvavad vanemad, et lapsed on parim ning parandatud versioon neist endist, kuid lapsel võib elus olla ka hoopis teine tee. Aita tal seda leida, julgustades teda tegelema nende asjadega, mille vastu ta loomulikku huvi tunneb.

Anna lapsele võimalus valida

Lastele tegelikult meeldib, kui neil on mingid piirid. See tagab kindlustunde. Kuid lastele meeldib ka ise valikuid teha. Anna siis lapsele valikuvõimalus, kuid seda siiski piiratud variantide vahel. Näiteks, reegel on see, et hambaid peab iga päev pesema. Kuid lapse vaba valik on, mis värvi hambaharjaga tal seda kõige rohkem teha meeldiks. Kui lapsel on tema enda poolt valitud lemmikvärvi või lemmikkangelase pildiga hambahari, on küllalt suur võimalus, et hambapesugi läheb libedamalt.

Õpeta last ebaeduga toime tulema

Elu on täis pisikesi ebaõnnestumisi. Sellest pole midagi hullu, kui oled lapsele õpetanud, et ebaõnnestunud tegu ei tähenda ebaõnnestunud last. Õpeta teda, et eksimus on võimalus õppida ja teinekord paremini teha. Eksimine ei tee teda halvemaks lapseks. Las ta olla ebaedu korral ka tujust ära, kuid aita tal seda sõnastada. Mitte tema ise ei ole paha, vaid hetkel on paha tema tuju. Kui näiteks tema klotsivirn ümber kukub, siis anna talle kogemus, et ta võib oma pettumuse välja nutta ja seejärel uue ja parema tornigi ehitada, sest nüüd ta juba teab, kui tähtis on klotsid õigesti asetada.

Lapse uneaeg on oluline

Korralik uni on lapse arenguks väga oluline. Hea uni tuleb kasuks lapse füüsilisele ja vaimsele arengule. Hästi välja puhanud laste keskendumisvõime on parem, nad on tasakaalukamad ja rahulikumad, vähem stressialtid. Probleemid tähelepanu ja keskendumisega võivad olla juba pooleaastastel lastel, kes ei saa piisavalt und. Selles vanuses beebid peaksid siiski päeva jooksul kaks uinakut tegema. Aastase lapse ööpäevane uneaeg võiks olla 14-15 tundi, kahesel 13-14 tundi ja kolmesel 12-14 tundi.

Ära peta oma last

Mõned vanemad arvavad, et sellest pole midagi, kui nad oma lapse pettusega näiteks hambaarsti juurde meelitavad, öeldes lapsele, et minnakse mängima, kuigi tegelikult viib tee arstikabinetti. See ei ole sugugi hea idee. Pigem lase lapsel ebameeldiva tõega toime tulla, kui et ta magusa valega lolliks teed. Laps peab teadma, et sinu sõnu saab usaldada.

Ole järjekindel

Laste turvatunde tagamiseks on neil vaja ka rutiini ja järjepidevust. Maailm on laste jaoks nii suur ja üllatusi täis, päevarutiini kuuluvad igapäevased tegevused, nagu kindel söögiaeg ja õhtune raamatulugemine, muudavad selle paiga veidi kindlamaks.

Ära sõdi iga asja pärast oma lapsega

Otsusta ära, mis teemade puhul on sinupoolsed otsused tähtsad ja mis puhul mitte nii väga. Te olete lapsega mõlemad isiksused ja saa aru, et iga eriarvamuse pärast ei pea sõdima. Sa ei pea ju oma lapsega tunde vaidlema selle pärast, mis värvi särgiga ta täna õue läheb. Kui teete kokkuleppe, et peoriided valid sina ja igapäevased saab tema valida, siis on elu ju teile mõlemale lihtsam ja sterssivabam. Sinu lapse õnnetunne on tähtsam kui see, kas tal on naabrinaise meelest täna eriti hästi kokkusobivad riided seljas.

Ära ütle oma lapsele, kuidas ta end tundma peaks

Vanemad ütlevad tihti lapsele, et "Ah ära muretse selle väikese asja pärast!", kui laps on kukkunud või mänguasja ära kaotanud. Kui laps on juhtunu pärast õnnetu, siis ei ole kõik korras ja lase tal kurvastada ja tunda seda, mida ta parasjagu tunneb, mitte ära suru talle peale seda, mida ta sinu meelest tundma peaks. Muidu kaotab laps kontakti oma sisetundega ja eneseusalduse. Laps peab teadma, et ka negatiivsete tunnete tundmine on lubatud ja kogema, et need lähevad mööda.

Tagasilöögid ei tee sinust veel halba vanemat

Ausalt, sa ei pea tundma ennast halva vanemana lihtsalt sellepärast, et sinu laps parklas kõigi kuuldes röökis ja jauras. Asi pole enamasti selles, et sa pole suutnud talle kombeid õpetada, laps võis olla hoopis pärast paaritunnist poeskäiku väsinud ja näljane. Möödujate pilkude all kössivajumine ei lahenda olukorda kuidagi. Tee oma põnnile kalli, ignoreeri jõllitajaid ja ole järgmine kord teadlik, et kahetunnine poeskäik on talle liiast.

Vaata ka: