Vaevalt et kellelegi meeldiks segadus. Isegi kui seda korraldab kõige kallim inimene maailmas — poeg või tütar. Kõik saavad muidugi aru, et kui laps kasvab, siis ei tee ta enam „kokteili“ mänguautodest ja nööpidest, täites nendega kööginõusid. Ometi ei õnnestu alati vältida koristusteemalist konflikti. Töölt koju jõudes ja leides lapse toast suure segaduse, üritad sa seletada talle, kui oluline on kord. Samas tunned, et räägid kurtidele kõrvadele… Selline suhete klaarimine tekitab konflikti ka pere täiskasvanute vahel, kellel tekib paratamatult küsimus, kes on süüdi ja mida siis ette võtta.

Kõik on sinu kätes

Lastel puudub kaasasündinud arusaam sellest, mis on kord, järelikult puudub ka tahe korda luua.
Seetõttu tuleb asuda kasvatama korraarmastust. Ja mida varem sellega alustada, seda parem. Sind ei peaks piinama mõtted lapse töö kasutamisest. Ja seda isegi mitte siis, kui kasvatusprotsessi alguses hakkab laps koristamise ajal vinguma ega ole ilmselgelt rõõmus toimuva üle.

Tea, et sinu jõupingutused ei ole asjatud — see, mis sisendatakse lapsepõlves, säilib kogu elu.
Last tuleb õpetada korda pidama juba varasest lapseeast alates. Ja seda mitte ainult sellepärast, et sina tahad puhtuses elada.

Ühest küljest arendad sa nii temas tahtejõudu. Laps mõistab juba varakult, et on tore jalutada ja mängida, ometi on elus ka see, mida ei tahaks teha, ent peab. Loomulikult hakkab laps alguses vastu sellele, mis talle ei meeldi. Saavutamaks vajalikku tulemust tuleb sul palju pingutada ja olla kannatlik. Selle eest õpib laps olema vastutustundlik ning iseseisev.
Teisalt, sisendades lapsele armastust korra vastu, õpetad sa talle lihtsat võtet oma negatiivsete emotsioonidega toime tulla. Regulaarne ja ilma ruttamata koristamine rahustab närvilist last ning aitab tal häälestuda positiivsele lainele.

Varu kannatust

Ole valmis selleks, et protsess võtab palju aega. Pole välistatud, et sa pead talle kümneid kordi meenutama koristamise vajadust. Mudilane ei suuda otsekohe reageerida kõikidele nõudmistele. Ometi ei tohiks see muret tekitada. Varu kannatust.

Niisiis, mida peaks teadma ja meeles pidama, et arendada lapses korraarmastust?

Pea meeles kahte olulist asja:

Foto:Scanpix/PantherMedia

Ei tasu last sundida karistuseks koristama. Nii kinnistub see protsess lapses kui midagi ebameeldivat, midagi sellist, mida tuleb vältida.
Selgita talle, millised eelised on koristatud toal. Kui kõik asjad on omal kohal, siis võib neid kergesti leida, mitte keegi ei astu mänguasjadele peale ning kõik jäävad terveks.
Kui teed lapsele ettepaneku koristada, ürita ta tuju mitte rikkuda. Selle asemel, et öelda: „Korista ära, muidu ei lähe parki mängima!“, ütle parem: „Nüüd läheme parki, seepärast koristame kiiresti asjad kokku“.

Sõnasta ülesanne selgelt

„Tee tuba korda selleks ajaks, kui koju tulen“ — sellest ei saa väikelaps aru. Samuti ei saavuta sa oma eesmärki, kui käsid tal näiteks ära koristada kogu paberiprahi. Paberite hulgas võivad olla ka sinu enda tähtsad dokumendid.
Kuni 4-aastased lapsed vajavad väga selgeid ülesannete sõnastusi ja ajalisi raame. Lapsele peab konkreetselt ütlema, mida ja kuhu tuleb panna. Kõige parem on teda koristamisel aidata.

Ühise töö kasulikkusest

Juba aastast last võib mänguasjade koristamisele kaasata. Las laps ulatab sulle selle või teise eseme või paneb selle oma kohale. Nii teab juba 2-aastane kõikide mänguasjade nimetusi ja kohti, kus need peavad olema. Nõnda saab temast ajapikku aktiivne tegelane korra loomisel.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kas laps ignoreerib su soovitusi koristada? Nii palju, kui ta ka vastu ei punniks, ürita saavutada eesmärk. Ometi väldi ähvardusi. Veena teda. Näiteks: „Me ei saa hakata joonistama, kuni laual on plastiliin, sest nii määrid sa oma joonistused ära“.
Varu kannatust, sest läbirääkimised võivad pikale venida.

Kasuta nippe

Kuidas käituda, kui laps on pärast emotsioonidega täidetud päeva oma toa segi paisanud? Võta lapse tegevusest osa, et tagajärgi miinimumini viia. Loopige pehmeid palle või korralda padjasõda. See kõik vähendab lapses agressiivsust ning hiljem on lihtsam kord jälle majja lüüa.

Viha on halvim nõuandja

Vihahoos lubasid välja visata kõik mänguasjad. Tegelikult ära seda lubadust kunagi täida. Isegi kui oled lõputult kuri. Võttes lapselt tema lemmikmänguasja, võid talle tekitada psühholoogilise trauma.

Vigade parandus

Kui sa nähes korratust lapse toas, karjusid ta peale, siis tuleb talle kindlasti ka seletada, miks sa endast välja läksid. Laps peab mõistma, mille eest ta riielda saab, muidu tunneb end solvatuna.
Sina ju ei teadnud, et kohutav seadeldis, mis oli valmis ehitatud kõigest võimalikust ja võimatustki, oli tegelikult kosmoselaev, mis pidi kohe lendu tõusma just sinu kojutuleku auks…

Allikas: Samaja