Teadsin juba algusest peale, et soovin perele pühendumise kõrvalt jätkata ka eneseteostamisega ja enesearenguga ning usun, et see on pea iga vanema jaoks oluline. Nii sündis mul lastega kodus olles enda koostööpartneriga beebiriiete bränd wlumm estonia, mille arendamisega olen jõudumööda tegelenud. Kuigi see on võimaldanud mul kahe lapse kasvatamise kõrvalt ka end tööle pühendada ja oma ettevõtmist arendada, siis samas hindan tohutult võimalust töötada suuremas tiimis, kohtuda ja suhelda uute inimestega. Ja hoolimata julgusest ja enesekindlusest, mida arvan endal üksjagu olevat, läks ikka nii, et kui mul tekkis veebruaris võimalus tagasi palgatööle oma tööandja Elisa juurde, kus olen müügikvaliteedi juht, naasta, kerkis pirakas küsimärk pea kohale, et kas ja kuidas ma uuesti tööeluga kohanen. Samas, positiivne ootusärevus ja põnevus aitasid ärevust vaigistada.

Tahaks tööle naastes kohe kõike osata

Minu jaoks on kindlasti enesearengu mõttes kujunenud tööle naastes kõige suuremaks väljakutseks kannatlikkus. Teen lihtsalt alati kõik hingega, mistõttu ei taha ma oma tegemistes järeleandmisi teha. Tundsin uuesti tööle minnes, et tahaks kõike kohe jälle osata ja teada - mõned aastad tagasi ju teadsin ja oskasin. Enne lapsepuhkusele jäämist töötasin piirkonnajuhina, mis tähendas, et pidin teadma valdkonnast kõike, omasingi head ülevaadet. Pelgasin veidi, et tagasi tulles on nelja aastaga väga palju muutunud. Peab tunnistama, et muutusi ongi tohutult, aga viin end samm-sammult taas kurssi. Pean endale aru andma, et see võtab veidi aega — õige häälestatus aitab hoida motivatsiooni ja edasi püüelda.

Tean nüüd, et kindlasti peaks olema ka ise julge, söandama küsida küsimusi, isegi kui need tunduvad triviaalsed. Rumalaid küsimusi ei ole olemas ja enda initsiatiiv end taas tööellu sulandada aitavad kiiremini kohanduda. Ka tööandja ja juhi toetus ja mõistlik suhtumine on siin ülioluline, et seda protsessi tööle naasva vanema jaoks kiirendada.

Iga päevaga paremaks ajaplaneerijaks

Lastega kodus olemine õpetab palju ajaplaneerimisnippe, kuid tööle naastes saab lapsevanema ajaplaneerimisest veel omakorda ka töise ajaplaneerimise kõrgem meistriklass. Õpin iga päevaga, kuidas päevane graafik paika saada. Kuigi mu tööaeg on paindlik ja ma ei pea alati töötama üheksast viieni graafikus, pean siiski arvestama töökaaslastega, olema nende jaoks kättesaadav. Samas tean, et päevakohustuste kõrvalt ei tohi ka ennast ära unustada. Mulle on näiteks alati olnud oluline trennis käimine. Kui varem sain seda teha päevasel ajal, siis töö ja pereelu kombineerimisel olen pidanud leidma ka selle jaoks aja. Tahaks ju õhtuid sisustada pärast tööd perega koos olles. Seetõttu teen nüüd enda trenni enne tööpäeva algust või kohe peale töö lõppu, siis jääb veel aega ka lastega koosolemiseks.

Kodukontor eriolukorras loob uusi harjutamisvõimalusi

Lõpuni kõigeks valmis olla ei saagi (ega peagi) ja nii pakub tööellu naasmine väga palju uusi kogemusi. Ka maailma mõjutav eriolukord on seadnud lastega pered täiesti uude situatsiooni — kuidas korraldada kodune elu ja töö nii, et vajadusel lasteaed, kool ja töö toimiksid koos ühe katuse all ja see ka tõesti toimiks. Enda näitel, kus mõlemad lasteaialapsed on samuti kodusel režiimil ja kodu on muutnud ka kahe inimese kaugtöökontoriks, annab praegune olukord hea õppimisvõimaluse — kuidas kogu pere aega paremini planeerida?

Leian, et siin on hästi oluline ka lastele uut olukorda selgitada, rääkida, millised on kokkulepped töökoosolekute pidamise ajal ja millal on mänguaeg. See vajab harjumist kõigi jaoks ja siin aitab harjutamine ja rutiini loomine ning selgitamine käskude ja keeldude asemel hoopis tõhusamalt.

Minu soovitused tööle naasvale lapsevanematele (ajaks, mil eriolukord on läbi):


  • Suhtu lapse lasteaiaga või hoidjaga harjutamisse rahulikult. Ära karda katsetada kohe viiepäevast lasteaianädalat. See võib aidata kiiremini elurütmi muutusele kaasa kui paaripäevased proovipäevad. Loomulikult on kõik lapsed erinevad ja kohanevad erineva kiirusega.

  • Räägi läbi oma tööandjaga, millised on ootused ja võimalused. Aus suhtlus tööandjaga juba algusest peale on oluline baas selleks, et pärast ei tekiks vääritimõistmisi. Leppige kokku, kas saad teha kaugtööd, kui lapsed on haiged või kui paindlik on tööaeg.

  • Võta aega kohanemiseks ja pane paika eesmärgid, kuhu soovid jõuda. Uuri ja küsi küsimusi, et end asjadega kurssi viia.
Jaga
Kommentaarid