Pöördumine

Viiruse leviku takistamiseks peavad kõik eesliinil olevad töötajad olema terved ja kaitstud. Kaitsevahenditega varustamine peab olema kehtestatud eriolukorras riigi poolt tagatud ja kindlustatud.

Viiruste leviku takistamiseks on vajalik, et lasteasutuste avatud rühmades töötavad õpetajad ja abipersonal määratletakse kui elutähtsate valdkondade töötajad. See tagaks neile tööks vajalikud isikukaitsevahendid, annaks ligipääsu viiruse testimisele ja võimaldaks vähendada nakkuse levikut tööülesannete täitmisel. Positiivse testi vastuse korral saaksime kohe isoleerida nakkuskolded ja ennetada viiruse levikut laiemalt.

Kui seda ei suudeta teha, on lasteasutuste avatuna hoidmisest kehtestatud eriolukorras tunduvalt rohkem kahju kui kasu.

Praeguse seisuga jälgitakse lasteasutuste töös hoidmisel HTM poolt väljasaadetud juhiseid, riiklikult kehtestatud eriolukorra korraldusi ja lisaks veel KOV - ides kehtivaid nõudeid lasteasutuse tööle.

Vajadused ja otsused rühmade avamise kohta (äärmisel vajadusel ka ööpäevarühmade kohta) tehakse kohalike omavalitsuste ja lasteaiajuhtide koostöös. Hetkel on see kõik vägagi erinev. Riskirühma kuuluvatele töötajatele ja riskirühma kuuluvate vanematega koos elavate või nende poolt hooldatavate vanematega töötajatele on võimalused kaugtööks. Lapsi võetakse vastu ja saadetakse koju õues. Rühmades on valdavalt eesliinil olevate töötajate lapsed. See vajab täpsemat määratlemist.

Vaja on hoida olukorda selliselt, et koha saavad ainult eesliinidel töötavate vanemate lapsed ja need, kes kuidagi teisiti ei saa. On tekkimas olukord, kus lapsevanemad väsivad ja toovad lapsi lasteaeda aga pole võimalik teada, kes on nakkusekandja. Kõik haigustunnustega töötajad ja lapsed vajavad testimist, et suuta nakatanutega kontakte vältida.

Seni olemasoleva informatsiooni kohaselt lapsed küll haigestuvad vähem ja põevad kergemalt, kuid eesliinil töötavate vanemate töö tõttu on nad potentsiaalsed viiruste levitajad. See kõik on seadnud lasteaiaõpetajad suletud ringi ja ainus viis seda lahendada on pöörduda abi saamiseks riigi poole.

Kaitsevahenditest on kasutada desinfitseerimiseks vahendid, kindad. Minimaalne maskide varu on olnud väga üksikutel asutustel. Selles olukorras ei saa tagada tööpäeva jooksul haigestunud laste või personali isoleerimist ja teiste nakatumise takistamist. Samuti ei ole meil võimalik hoida 2 meetrilist distantsi ja täita teisigi riigi poolt pandud kohustusi.

Palume leida kiiremas korras võimalus varustada töötavad koolieelsed lasteasutused esmaste isikukaitsevahenditega (testimise võimalused, maskid, ühekordsed kindad, desinfitseerimisvahendid). Alles siis saame tööl olles turvaliselt hoida ja kaitsta meie lapsi ja ühist tulevikku.

Eesti Lasteaednike Liit