"Vaikselt voodis lebamise kohustus ei anna lapsele võimalust valida muud vaikset tegevust. Selline nõue ei arvesta lapse heaoluga. Loomulikult peab laps lõunauinakuks ettenähtud ajal tegutsema vaikselt, nii et ta teisi ei segaks. Ka teistel lastel on õigus puhkeajale," lisas ta.

Samas tõi ta välja, et otsus lapse lõunase magamise kohta tuleb teha lasteaia ja lapsevanema koostöös iga lapse kohta eraldi.

Pere ja kodu on avaldanud mitmeid lapsevanemate kirju lasteaia kohustusliku lõunaune teemal. Hiljutisest kogemusest räägib Maria (nimi lapsevanema soovil muudetud).

Ma ei saanud tükk aega aru, mis meie uues lasteaias toimub, aga midagi imelikku tajusin. Pedagoogidega olen rahul, laps on ka pedagoogidega rahul ning omavaheline klapp lasteaiaga on hea.

Aga selgus, et osadel vanematel pole vist elus midagi targemat teha kui intriige punuda, proovides vastanduda kõigele, mis enda arusaamadest veidigi erineb.

Näitena saan tuua selle, et tekkis arutelu teemal, kas selles vanuses lapsed nagu meil on, peaksid kohustuslikus korras lõunaund magama. Minu laps magab 95% lasteaias lõunaund, varasemalt oli see 50% ja seda siis seetõttu, et ta oli magama minnes stressis. Stress tuli sellest, et üks pedagoog ähvardas lapsi karistusega, kui nad kohe magama ei jää. See pedagoog on aga nüüdseks ajalugu ning laps magab. Samas, mitte kogu aeg, 5% juhtudel on ta ärkvel. Ja see ongi probleemiks!

Üks lapsevanem arvas, et laps kes ei maga, ei lase tema lapsel magada. Seetõttu tuleks mitte magavad lapsed jätta lasteaiast koju. Kuidas palun, ma käin ju tööl ja ei saa lapsega kodus olla, pealegi, tal lihtsalt pole und alati, mis ma siis teha saan?

Lasteaias peavad siis järelikult kõik lapsed vastama mingile stambile? Seepeale siis vastasin sellele konkreetsele vanemale (kes lasteaia poolt ootas, et sunnitaks minu laps kas laps magama või koju), et kuna iga laps on indiviid, siis äkki teeme kogu rühma tühjaks? Üks laps on liiga aeglane riietamisel- ei sobi lasteaeda, kuna teised peavad ootama- jätame koju. Teine laps ei söö kõike või sööb liiga aeglaselt- teised kannatavad, seega saadame selle lapse ka koju kasvatada. Ja nii iga lapse puhul.

Nii et meil pole hetkel seoses lõunaunega enam probleeme personaliga vaid teiste lastevanematega, kes vana aja stampides kinni. Lasteaia poolt muidugi eeldaksin, et kui laps ei maga, siis pakutaks talle vaikset tegevust. Et ma ei saaks teiste käest sõimata, et minu laps nende laste magamist segab.

Jälgisin teema ümber toimuvat tsirkust eemalt ning keskendusin kaine mõistuse hoidmisele, lapse kasvatamisele ning tööle. Aga paha tunne ikka, sest minu laps ju ka nende hulgas, kes nagu ei sobi teiste keskele. Aga selles olen küll kindel, et last ei tohi unega seoses sundida ega karistada ja mul on hea meel, et ERR enda loos selle õiguskantsleri arvamuse välja tõi. Saan selle järgmine kord vajadusel rühmas letti lüüa.

Jaga
Kommentaarid