Ole mees!

Kaks kõige rohkem mehelikkust hävitavat sõna, mida poiss oma kasvamise jooksul kuuleb, on: "Ole mees!" väidab Joe Ehrmann, endine sportlane ja praegune treener, kes poiste kujunemist iga päev kõrvalt näeb.

Poistes kujundatakse suhtumist mehelikkusesse nii kodus vanemate poolt kui koolis sõprade survel tihtipeale viisidel, mis võtab neilt usu endasse ja oma sisemiste tunnete ja uskumuste olulisusesse. Neilt nõutakse nii perekondade, poistekampade kui ühiskonna poolt karmi mehelikku tugevust, tulemuseks on oma tunnete eiramine, sellest tekkiv frustratsioon ja kujunemine kas kiusatavaks või kiusajaks.

Niisiis tõmbavad poisid kooli või trenni minnes iga päev maski ette. Maski, et mängida rolli, mille ta on endale igapäevaseks kaitseks loonud. Üks on Jõmm, teine on Tarkur, kolmas on Naljamees, neljas on Vinge Tegija, aga viies on Jobu, sest mõned rollid ka kleebitakse külge, sest keegi pole olnud piisavalt mees.

Representation Projekt esitles ameerika psühholoogide küsitluse tulemusi selle kohta, mida poisid iga päev enda sisemuses peidavad. Psühholoogid uurisid erinevas vanuses koolipoistelt, mis on selle maski taga, mida nad iga päev koolis kannavad. Poistel paluti vastus kirjutada paberilehele. Enamus vastuseid olid: "Viha" ja "Hirm" ja "Valu."

Kõvade meeste kultusest saab alguse ka koolis kiusamine

Koolipoisid ise väidavad, et kiusamise hirmus ei näita nad välja oma tegelikke tundeid, ei nuta kunagi, kuna mehed nii ei tee. Psühholoog, Dr Niobe Way väidab, et poiste igapäevased kannatused tulevad sellest, et loomulikud õrnad ja tundelised reaktsioonid on ühiskonnas omistatud vaid naistele ja nad ei taha end "meeste" hulgas mingite eitedena näidata. Ise aga kannatavad, sest ihkavad lähedust, usaldust ja hoolimist ka oma kaaslastelt, mitte ainult kodust. Poistekambas mängivadki kõik noormehed kõva meest, sellest võib kujuneda julm teater, kus lüüakse üheskoos põrandale see, kes esimesena oma haavatavust välja näitab.

Elades ühiskonnas, kus väärtustatakse edu iga hinna ees, kus hoolimine ja heade suhtete loomine ja kaastunne on naiste pärusmaaks peetav, kus poisid ei julge ennast näidata nendena, kes nad on ja tõmbavad ette Supermehe maskid, jõuame sinna, et meheks kasvades on need poisid õnnetud ja nad loovad õnnetud perekonnad, selgitab Dr Niobe. Poiste sisemised pinged ja vastuolud tekitavad neis agressiivsust, see omakorda konflikte teistega, kus pannakse paika, kes on "Mees" ja kes mitte ja ongi nõiaring tekkinud. Häbistatud ja alandatud poisist võib kasvada psüühiliste häiretega mees, kes on nii "Kõva mees", et abi ta otsima ei lähe. Ta elab oma sisemise viha, kurbuse ja meelheite välja nende peal, kes teda ümbritsevad ja ka enda peal.

Kui me ei luba väikestel poistel olla õrnad, kaastundlikud ja hoolivad, kasvatame me neist mehed, kes on vaimsed invaliidid

Poistel tuleb lubada omada tõelisi tundeid, vabastada nad maski kandmise kohustusest. Kui see saab alguse igast kodust, on meie pojad juba päriselt mehed. Mehed, kes peavad heatahtlikkust ja kaastunnet inimlikuks, mitte pelgalt mehelikuks ega naiselikuks tugevuseks.

Aga kui sinu kodus kasvab hoopis tütar, siis loe seda: 25 asja, mida iga isa peaks tütre kasvatamise kohta teadma