Kuid igal mündil on kaks poolt - kas ei oleks mõistlik mõnikord jätta sinnapaika silmade pööritamine, kui teismeline teatab vingus häälega, et tema küll ilma taskuraha saamata nõusid ei pese?
Või kui palud oma 7-aastastel enda järelt koristada ning ta jääb nõutult keset tuba seisma?

Kas ehk ei ole sina ise pärast väsitavat tööpäeva lõppu mõelnud, et lihtsam on ise kõik majapidamistööd ära teha, sest siis on need vähemalt korralikult tehtud ja saad lõpuks puhata?

Kõik vanemad tahavad oma lastele parimat, kuid liigne hoolitsus on lihtne tulema. Lapsed soovivad oma vanemaid aidata ning kodustes tegemistes kaasa lüüa, kuid eneselegi märkamatult suruvad vanemad seda indu maha.

"Pane see nuga käest, sa võid endale haiget teha!"
"Ära kõõlu aknalaual, sa kukud!"
"Pane see lapp ära, sa teed laua veel mustemaks!"

Nimekiri taolistest märkustest võiks lõputult jätkuda.

Et väljuda sellisest nõiaringist, ei tee paha juba väikesest peale õpetada lapsele selgeks mõni elementaarne oskus. Ning kunagi ei ole liiga hilja. Võid üllatuda, kui kiiresti laps midagi uut õpib ning sellest võib saada terve pere jaoks lõbus ühistegevus.

Nõude pesemine

See on ju elementaarne!? Jah, kuid paljud noored suudavad jätta nõud peale pesemist üpris räpaseks.

Raha väärtuse tundmine

Lastel on raske teha vahet sellel, mida nad tahavad ja mida päriselt vajavad. Kaasa oma lapsed pere eelarve koostamisse, lähenedes väikeste lastega mänguliselt ning arvestades vanust, minnes järjest keerulisemaks.

Oma riiete pesemine

"Pesumasin käib siit nupust tööle, viska riided sisse!" Raha ja närvide kokkuhoidmise mõttes oleks mõistlik rääkida ka pesemistemperatuurist ja värvide kokkusobimisest.

Orienteerumine

Mida küll teha, kui telefoni aku on tühi ja Google Maps'i ei saa kasutada? Järjest rohkem inimesi sõltub punktist A punkti B minekul erinevatest nutiseadmetest. Paanika on äraeksimisel kerge tekkima. Kaasa terve pere sportlikusse liikumisse, õppides tundma tänavate nimesid ning õppige selgeks tee kooli ja poodi.

Taimede eest hoolitsemine

"Ma tahan koera, kassi, hamstrit, hobust..." Jah, lemmiklooma võtmine on tore. Enamik lapsi tüdineb looma hoolitsemisest kiiresti ning sina said endale järjekordse kohustuse. Muretsege kõigepealt lapsele meeldiv lill, mis on täielikult tema vastutusel.

Söögi tegemine

Keegi ei oota lapselt 3-käigulist gurmeeõhtusööki. Kuid mida varem kaasata lapsed lihtsate toitude valmistamise protsessi, seda parem. Miks mitte lasta tal sibulat ja küüslauku hakkida ning taigent segada? See on ajakulukas, kuid lapse arengu jaoks hindamatu väärtusega.

Koristamine

Alguses tekitavad lapsed rohkem segadust kui korda, kuid tõeline rõõm vanemate aitamisest aitab tulevikus kindlasti kaasa iseseisvale koristamisele.

Telefoniga rääkimine

Paljude täiskasvanute jaoks on see hirmus ning seda soovitakse vajadusel vältida. Enamikele lastele meeldib telefonihelinat kuuldes kohe vastu võtta ning rõõmsalt "halloo!" karjuda. Teise inimese jutu kuulamise ning sealt vajaliku informatsiooni välja noppimise saab muuta lõbusaks mänguks.

Allikas: Parent24

Jaga
Kommentaarid