Kas su laps suudab rahulikult õhtusöögi ära oodata või annab oma kiusatustele järele ja piilub pidevalt külmkappi, kui söök alles ahjus küpseb? Selgub, et sinu vanematel oli õigus. Kannatlikkus on tõesti voorus. Psühhoterapeudid on välja toonud, et hea enesedistsipliiniga kannatlikud lapsed on tõepoolest tulevikus edukamad. Seega kui su laps suudab oma sünnipäevaks saadud kommivarusid mitu päeva hoida, võib küll öelda, et tal pole enesedistsipliiniga probleeme.

Arenenud matemaatiline mõtlemine

Lapsed, kellele meeldib õppida, saavad elus nii mõnegi eelise osaliseks. Kusjuures see omadus ennustab ka edukat tulevikku. See ei tähenda, et su laps peaks kvantfüüsikat uurima, aga põhiteadmised matemaatikast ei jookse kunagi mööda külgi maha. Kui talle pakub ühtlasi huvi lugemine, on paljud uksed edaspidi valla.

Julgus võtta riske


Mäletad, kui olid laps ja mängisid, et põrand on laava ning selleks, et toa teise otsa jõuda, pidid tegema mitu ohtlikku ronimist üle laua ja toolide ning suure hüppe diivanile? Just selline käitumine võib olla varajane märk edukast inimesest. Kui lapsel on julgust riskida, õpib ta seeläbi eri situatsioonide kõiki külgi nägema. Sinu kodus võib tuleviku tarbeks harjutada väike risikiinvestor.

Enesekindlus


Enesekindluse olemasolu või selle puudumine mängib elus suurt rolli. Enesekindlad inimesed loovad elus kergemini uusi kontakte ja kasulikke sidemeid. Nad ei karda koolinäidendis pearollile pretendeerida ega hiljem uusi projekte alustada. Enesekindlatel lastel on ka julgust, et küsida vajadusel nõu ja abi.

Järjekindlus


Kui olukord läheb raskeks, siis kas sinu pisipõnnil on komme endasse tõmbuda ja/või jonnida või on ta alati hambad ristis valmis lõpuni minema? Oskus vigadest õppida ja alati uuesti üritada on varajane märk edust. Isegi Albert Einstein elas läbi mitmeid ebaõnnestumisi enne, kui pühendumus ja järjepidevus tal oma geeniusestaatuse saavutada aitasid.

Empaatilisus


Levib stereotüüp, et kui tahad elus edukaks saada, pead minema üle laipade. See ei pruugi aga sugugi olla parim viis, sest tõeline edukus eeldab ka empaatiavõimet. Tänapäeva spetsialistid toovad välja, et edukuse võti võib peituda võimes mõista teiste inimeste emotsioone. Kui sinu laps mõistab hästi teiste tundeid ja oskab ka vastavalt käituda, ootab teda helge ja terveid inimsuhteid täis tulevik.

Oskus kaotada


Kui sinu laps on see, kes mängus või võistlusel meeskonna kaotuse korral teisi lohutab ja alati kõigi tuju parandada üritab, on see omadus, mida ta jagab suure osa edukate inimestega. Inimene, kes on enesekindel ja teab enda väärtust, tunneb rõõmu ka teiste edust. Julgusta oma lapsi alati sõprade ja pereliikmete õnnestumiste üle rõõmustama, sellest on kasu nii praegu kui ka tulevikus.

Edukuse määramisel puudub ühene mõõdupuu, aga üks on kindel – laps, kes tegeleb sellega, mida ta armastab ning on selles ka hea, ongi edukas.

Jaga
Kommentaarid