Näiteks kui lapsed ei soovi kodutöödes kaasa lüüa, siis räägi neile, et see on kasulik ja vajalik ka neile. Võib-olla saab kodutööd pöörata aga huvitavaks mänguks, mille eest teenivad lapsed näiteks lisapunkte.

Proovi ennetada

Võib-olla tahab laps poes olles alati midagi magusat ja tekib tüli. Enne poodi minekut saab kokku leppida, et ta saab ühe kommi või seekord kaasa tulles kommi ei saa. See on parem variant, kui hakata poes kommiriiuli või kassa juures vaidlema.

Sõlmi kokkuleppeid

Oletame, et tal on kombeks süüa küpsiseid diivanil istudes ja seetõttu on diivan alati puru täis. Võid aga seada tingimuseks, et laps saab küpsiseid juhul, kui sööb neid köögis.

Pane paika piirid

Kui tead, et laps tahab alati poes kommi, siis võid seada piirangu. Näiteks võib ta valida maiustuse, mis maksab kõige rohkem 2 eurot. Nii jääb lapsele mulje, et ta sai ise otsustada, aga see oli siiski kontrollitud tingimustes.

Ole täpne

Tõenäoliselt sinu nägemus korras toast erineb sinu lapse omast. Seetõttu ära eelda, et laps saab täpselt aru, mida mõtled. Kui soovid, et miski saaks kindlat moodi tehtud, siis väljenda, mida silmas pead.

Ole positiivne

Proovi anda rohkem lubadusi ja vähem ähvardada. Positiivne hoiak on oluliselt motiveerivam ja toob paremaid tulemusi.

Ära ole sõltuv vihast ja ähvardustest

See tähendab, et ära mõtle välja suuri karistusi sellepärast, et sinu tuju on paha, kui lapsed ei tee kõike nii nagu ütlesid. See tekitab stressi nii sulle kui ka lastele.

Tuleta asju meelde

See on palju parem, kui tõrelemine. Kui peres on näiteks rutiin, et laupäeviti koristatakse, siis tuleta lapsele reedel meelde, et homme on aeg tuba ära koristada.

Paku alternatiive keelamise asemel

Näiteks laps soovib küpsiseid, aga ta on neid täna juba söönud. Siis võid öelda, et küpsiseid ta ei saa, ent ta võib süüa müslit.

Lase ka pettuda

Erinevate vigade tegemine on loomulik. Proovi sellele läheneda nii, et selles on midagi õpetlikku. Vigadest õpitakse kõige paremini.

Ole avatud

On väga tähtis, et sinu lapsed saaksid alati tulla sinu juurde ja rääkida oma muredest. Kui miski vaevab, siis tavaliselt on lapsevanemad esimesed, kellelt otsitakse abi. Seetõttu on väga tähtis, et sinu ja su lapse vahel oleks usaldus.

Allikas: yourtango.com

Jaga
Kommentaarid