“Mina ei luba oma lapsele kommi pakkuda,” teatab nelja-aastase tütre ema Kaisa(28), olles oma meele­kindlusega külvanud palju pahameelt nii omade kui võõraste seas. Kõige enam on Kaisa otsusest häiritud isapoolne vanaisa, kes arvab, et “noored on oma ökondusega puhta lolliks läinud, laps peab ikka kommi saama”. Iga kord külla minnes lehvitab ta juba kaugelt suure Nurri ja paki kummikommidega. Ka võõrad inimesed on tulnud Kaisale moraali lugema, et miks küll naine on otsustanud oma last sedavõrd karmilt piinata. Kaisa isegi on mõelnud, kas ta ehk üleliia karm ei ole, ent samas jõudnud ikka ja jälle järeldusele, et suhkrutarbimise piiramisega kaasnev hea mõju pere tervisele kaalub ümbritsevate mõistmatuse mitmekordselt üles.

“Otsustasime hakata abikaasaga suhkru­tarbimist piirama, kui märkasime, et meie lapsel on mõned hüperaktiivsuse märgid. Ta ei suutnud paigal püsida, oli kärsitu ja muutus aeg-ajalt suisa sõjakaks,” meenutab Kaisa. Pere vaatas üle oma menüü ja leidis, et suhkrut oli selles pea kuus korda rohkem, kui päevas soovitatakse tarbida.

“Arutasime mehega, et kui muudame lapse toitu­mist, siis teeme seda terve perega,” räägib Kaisa. Ära ei ole jäänud mõnusad snäkid ja maiustused, need on välja vahetatud tervislikumate vahepalade vastu. “Näiteks värske puu- või köögivilja vastu. Ka porgand on ju tegelikult magus, kui pole oma maitsemeeli liigse suhkruga ära rikkunud.” Isa Marko lisab, et juba pärast paarinädalast suhkruta paastu läks maitsemeel nii teravaks, et ka killuke tumedat šokolaadi tundus jumalik ja rahuldas magusaisu mitmekordselt.

Terve pere harjus muutusega üsna valutult, ent lapse vanaisal on endiselt raske noori mõista. “Pärast maalt tulekut on lapsel alati justkui võõrutusnähud, ta on pahur ja taas hüper­aktiivne,” on ema kurb. “Miks on nii raske mõista meie otsust suhkrut vältida? Kui ma püüan oma valikuid põhjendada, siis vaadatakse mind sellise pilguga, nagu ma oleksin otsustanud ISISega liituda.” Tuleb välja, et nelja-aastasele on palju lihtsam selgitada lisatud suhkrutest loobumise kasulikkust kui täiskasvanutele.