Kui mudilane hakkab jonnima, tahab iga vanaema või vanaisa teda lohutada. Sel pole tegelikult mingit mõtet. Eksperdid on ühel nõul — kui laps on jonnihoos, pole mõtet teda üldse torkida, või mis kõige hullem — talle järele anda. See saadab lapsele sõnumi, et enesekontrolli kaotamine on miski, mis aitab alati oma tahtmist saavutada ja seda võib igal ajal teha.
Mida siis teha? Anna lapsele teada, et sa oled valmis temaga rääkima siis, kui ta selleks valmis on. Kannatlikus tasub ära!

Ära nõustu kõigega

Muidugi on tore last aidata ja tema rõõmsat nägu näha, kui sa oled tema palvetele vastu tulnud. Kuid ka sinul on lubatud ei öelda ja mõnikord on see lausa hädavajalik.

Ära vihasta lapse peale

Kui sul on mõni mõminaräpi plaat või muu veider (sinu arust) muusika päev otsa kõrva ääres mänginud ja siis otsustab laps, et ta tahab seda veelkord kuulata, tahaksid sa plaadi kõige täiega aknast välja visata ja lapse järele saata. See tunne on meile kõigile tuttav! Kuid mõtle parem sellele, kui rõõmsaks see lapse teeb ja kui õnnelik on üks väikene mudilane, kes oma lemmikrütmide järgi tantsu vihtuda saab. Ehk kannatad ikka ära?

Ära kuluta liialt palju raha

Lapsega mänguasjapoodi minna on sulaselge rahakoti surm. Põnnid ju teavad, et vanaema rahakotirauad avanevad märksa kergemini kui ema või isa omad ning suudavad teha nii armsalt suuri silmi, et vanaema süda sulab ja memm ostabki talle kõige kallima mänguasja, mis poes müügil. Ja nii iga kord. Tegelikult on mänguasjade puhul oluline meeles pidada, mida laps nendega teha saab, mitte see, kui kallid ja edevad need on.

Ära riku liiga paljusid vanemate poolt paika pandud reegleid

Vanavanemate õigus on lapselapsi hellitada ja ka mõnedest kodus seatud reeglitest üle astuda. Sina võid lubada neil teinekord hamburgerit või šokolaadi süüa, telekat vaadata ja südaööni üleval olla ja see kõik on okei. Aga kui astud üle liiga paljudest reeglitest ning rikud ka neid, mille kohta lapsevanemad on öelnud, et need ei ole läbiräägitavad, on jama majas. Sina, olgugi et vanem, pead arvestama lapselaste ema-isa reeglitega ning austama nende soove!

Kui laps kipub aga vaidlema ja sa ei oska enam midagi peale hakata, siis vaata SIIA!

Allikas: Grandparents.com

Jaga
Kommentaarid