- Laps tuleb lasteaiast/koolist koju olles surmkindel, et ta jääb koju kauaks ning ei näe oma sõpru

Rääkige lapse tunnetest ja mõtetest. Võite isegi proovida neid hirme joonistada. Arutage koos, kust need tulnud on ning mida saab tunnetega teha? Saab plaani paika panna. Mida teeme siis kui koju jääme, kas see on nii halb? Kuidas saab sõpradega karantiinis suhelda? Varuge näiteks postmarke ja ümbrikke ning öelge, et laps võib lähedastele ka kirju saata karantiinis olles, lisaks videokõnele. Kindlasti rõhutage, et kui me kõik käitume vastutustundlikult, siis nii ulatuslikku karantiini loodetavasti ei tule.

- Lapse sünnipäevapidu/võistlus/esinemine jääb ära

Pange varakult plaanid B ja C paika. Mida saab teha siis, kui restoranid ja mängutoad on kinni? Kuidas saab teistmoodi olulist päeva tähistada? Kogemus näitab, et ka pulmasid ja lõpupidusid sai kevadise eriolukorra ajal peetud - ja väga erilisel viisil! Kindlasti ei pea toredaks peoks kutsuma kokku tervet klassitäit, aga 1-2 parima sõbraga saab pidu pidada kasvõi õues.
Keeruliseks muudab olukorra see, kui pead lapsele antud lubaduse tagasi võtma või plaane muutma. Parim võimalus on lapsele selgitada, et pikalt ette hetkel suuri pidusid või üritusi planeerida ei saa.

- Laps kardab õue/lasteaeda/kooli minna, sest kardab haigestuda

Peegeldage lapse tundeid, rääkige nendest, joonistage neid. Leidke viis, mis sobib just teie lapsele, et oma hirmudega toime tulla. Konsulteerige spetsialistiga, kui lapse hirm on niivõrd tugev, et laps ei saa sellega ise toime tulla või jääte tema abistamisel hätta. Kõige olulisem on olla lapse jaoks kohal ja tema mured ära kuulata. Mingil juhul ei tohiks tema hirme pisendada (“ah, mis juttu sa räägid”) või jätta mulje nagu tema mõtted ei oleks olulised.

- Lapsevanem on nii mures, et ei luba perele kuskile minna, midagi teha...

Siin peab kindlasti täiskasvanu otsima ise abi. Kui ärevus, mis tekib seoses viiruse levikuga, on niivõrd tugev, et tekib tahtmine istuda kodus teki all ja kõike välismaailmas karta, siis oleks tegelikult vaja abi otsida. Tugispetsialistid pakuvad nõustamisteenust täna ka virtuaalselt, abi saamiseks on avatud nõuandetelefonid ja erinevad platvormid. Oma murega üksi ei tohiks keegi jääda!

Jaga
Kommentaarid