"On oluline kujundada harjumus oma lapsele millegi toimumisest ette teatada ja seejärel enne selle tegemist väike paus teha. Ütleme näiteks, et laps on kärus ja plaanid ta autoistmele tõsta. Ütle: „Ma tõstan su autosse" ja jäta talle natuke mõtlemisaega, et ta saaks juhtuvale mõelda. Seejärel räägi talle toimuvast, samal ajal kui ise oled tegevuses: „Ma teen nüüd vöö lahti. Tõstan su kärust välja ja panen autoistmele." See võib sulle võõrana tunduda, sest laps ei oska veel rääkida, kuid me õpime keelt seda kuulates. Keelest endast olulisem on sinu ja tema suhtlemine ning oma korra ootamine.

Sa harjud sellega ajapikku ja sel ajal, kui dialoogi harjumus sinus kanda kinnitab, annad lapsele pisut aega ning laps õpib käsi kergitama, et sul end tõsta aidata. Tee mähkmeid või riideid vahetades sama. Kaasa last tegevustesse nii palju, kui vähegi võimalik, eriti nendesse, mis neid endid puudutavad.

Inimesed arenevad vastastikustes suhetes. Mida enam end teistele avame, seda paremini loeme neilt tulevaid vaevumärgatavaid pilkudes ja liigutustes peituvaid rahulolematuse või lõõgastumise märke ning seda rohkem õnnestub imikus või meis endis pead tõstvat rahulolematust või kurbust vältida. Õpime rahulikult lapse tegevusi jälgima, et tema tegemisi ja suhtlusviise austada ning samal ajal temalt midagi uut õppida. Nagu ilmselt tead, võib lapsevanemaks olemine esimestel kuudel ja aastatel veniv ja igav tunduda, niimoodi käitumine aitab seda aega tähendusrikkamaks muuta.

Lastele jagatud positiivne tähelepanu ei lähe raisku. Arvan, et mõnikord teeme vea, mõeldes, et olulised on vaid suuremad sündmused, nagu reis lõbustusparki, kallis jõulukink või sünnipäevapidu. Need kõik on väga toredad, aga olulised on just igapäevased kokkupuuted. Mõlemapoolse katse-eksitus meetodi abil võivad igapäevased pisiasjad teie mõlema jaoks vägagi rahuldustpakkuvaks kujuneda ja su väikses inimesehakatises õnnele kõvasti ruumi."

„Ideaalse retsepti” asemel pakub Philippa Perry palju suuremat pilti vanema-lapse hea suhte saavutamisest ja aitab muuhulgas:


· mõista, kuidas sinu enda kasvukeskkond lapse kasvatamist mõjutab;


· vältida või parandada vigu, mida sa tõenäoliselt teed;


· murda negatiivseid käitumismustreid ja harjumusi;


· hallata nii enda kui ka lapse tundeid;


· mõista erisuguste käitumiste tagamaid.

Mida Philippa Perry veel laste kasvatamisest kirjutab, vaata SIIT!

Jaga
Kommentaarid