Nüüd jõuamegi põhilise soovituseni, mis aitab sind peresuhete hoidmisel alati — ole tähelepanelik!

Kui oled oma perekonna suhtes tähelepanelik, märkad peagi, et sõnade, vestluste ja tegemiste taustal heljuvad meeleolud, mille tabamine ei ole alati nii lihtne. Näiteks kui sinu laps tuleb koju ja saad aru, et temaga on midagi lahti, ehkki ta ütleb, et tema päev läks hästi. Selline olukord vajab tundlikku lähenemist: millal temaga rääkida, kuidas seda teha, kas oodata, kuni ta ise rääkima tuleb? Et tunnetada, missugune viis on sellisel hetkel oma pereliikme abistamiseks kõige sobivam, ongi tarvis oskust meeleolusid tunnetada ja mõista, et sõnad ja sõnade sisu ei ole alati ühe tähendusega.

Vanemad, kes on oma asjadega pidevalt ülekoormatud, kaotavad tundlikkuse. Kui aga tahta kasvatada lapsi, kes oskavad ennast ja oma tundeid mõista, tuleb vanematel seda neile just ridade vahelt lugemise oskuse abil õpetada. Sama oskus on vajalik ka partnerite vaheliste suhete harmoonilisena hoidmiseks, sest kõik inimesed ei ütle otse ja selgelt välja, mida nad parasjagu vajaksid.

Rikutud suhe ja haavatud tunded on suurem kaotus kui sõnasõja kaotamine. Vaidluse võit pole väärt sellega kaasnevaid pisaraid. Täpselt sama soovitavad terapeudid ka paarisuhete lahkhelide korral. Oma partneri või lapsega mitte nõustudes lihtsalt ütle seda. Karjuvalt kõneviisilt, kui sellega ollakse harjunud, üleminek vestlevale või arutlevale on alguses raske, kuid piisava enesedistsipliiniga siiski võimalik. Teed juba üksnes selle peresisese suhtemudeli muutmisega oma perele suure teene.

Moodne Pere

Jaga
Kommentaarid